Situacija nikad gora

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj izjavio je da situacija u instituciji koju je vodio nikada nije bila gora nego sada, jer ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla ima direktan uticaj na operativni rad sadašnjeg direktora policije Semedina Mehmetija, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, direktor policije je morao da bude smenjen. Qalaj je hapšenje 80 policajaca u posljednja dva mjeseca nazvao alarmantnim.

"Dugo pričam o problemima koje policija ima, posebno sa aktuelnim direktorom i ministrom Sveçlom, pošto ministar direktno utiče na operativni rad policije i situacija u policiji je veoma loša. Direktor policije samo gleda kako da kazni policajce. Međutim, kažem da policija nikada nije bila gora nego sada, kako sa finansijskog aspekta, tako i sa aspekta podrške menadžmentu i direktoru", rekao je Qalaj.

On kaže da je hapšenje skoro 80 policajaca za dva mjeseca veoma veliki alarm, koji obavezuje da treba da postoji podrška policiji jer će u suprotnom situacija biti loša.
 
"Direktor policije je morao da bude otpušten na duže u trenutku kada je počeo da realizuje sve zahtjeve ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle. Onog trenutka kada je ministar postao direktor policije i zamjenik policije i svega što je u policiji, onda je mjesto direktora trebalo što prije da bude upražnjeno", rekao je Qalaj.

Qalaj je, između ostalog, naglasio da se bar bore protiv kriminala i korupcije.

"Mogu da kažem da se bar bori protiv kriminala i korupcije", naveo je Qalaj ali i dodao da aktuelna vlada nije sposobna da vodi Kosovo.
 
Predsjednik Komisije za bezbjednost Beke Berisha je istakao da je najveći problem što se policajci etiketiraju kao korumpirani, a zatim puštaju, dodajući da se time kvari i imidž policije.

Prema njegovim riječima, u posljednjim akcijama bilo je intervencija i zasluga Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali se pokazalo da su istrage o korupciji u policiji počele mnogo ranije.

Naveo je da je problem u tome što se policijac uhapsi, u medijima se pojavi da je on korumpiran, a onda bude pušten.

"To kvari imidž policije”, rekao je Berisha i naveo da kada se uhapsi 50 policajaca, vlada i ministar unutrašnjih poslova preuzimaju zasluge za to, a ispostavlja se da se ta akcija nastavlja na dvogodišnju istragu.

"Kada operacija ne uspe, niko ne preuzima odgovornost", kaže Berisha.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online