Mišljenje analitičara

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Kadri Kastrati pozvao je vlast na povećanu pažnju i pojačano prisustvo na sjeveru, dok se stručnaci za bezbjednost slažu da je moguća eskalacija sukoba na sjeveru, prenosi Koha.

"Mislim da će ova situacija u narednim danima eskalirati, bezbjednosne institucije bi trebalo da budu na oprezu, jer očekujemo još ozbiljnih napada. Policija Kosova, ali posebno Kfor, trebalo bi da budu prisutniji na sjeveru jer ne očekujem da Srbija i Rusija prestanu sa djelovanjem“, rekao je Kastrati.

Stručnjak za vojna i bezbjednosna pitanja Ramadan Qehaja kaže da trenutnu situaciju ne treba zanemariti i da je moguće postavljanje barikada od strane pripadnika srpske manjine koji su na taj način, u nekoliko navrata, pokušavali da "da ubijaju ili ranjavaju policajce”.

Stručnjak za međunarodne odnose Akri Qipa smatra da se napadima na Policiju Kosova pokušava stvoriti "još jedno žarište sukoba" na Balkanu.

"Nema sumnje da postoji zabrinutost u regionu, ali i kod zapadnih partnera zbog činjenice da može doći do pokušaja da se fokus sukoba pomeri iz Ukrajine oživljavanjem još jednog žarišta na Balkanu“, rekao je Qipa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore