Obmana građana

Novac iz Fonda za bezbjednost vrlo lako može biti zloupotrebljen ili iskorišćen u druge svrhe, a poslanik PDK Hysen Berisha smatra da je u pitanju obmana građana, prenosi Reporteri.

Podaci o sredstvima prikupljenim u Fondu za bezbjednost su povjerljivi, izjavila je portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi, dok stručnjak za bezbjednost Drizan Shala smatra da ovakva odluka nije ispravna.

"Na osnovu stručnih procjena koje uzimaju u obzir nacionalnu bezbjednost i u skladu sa Zakonom o klasifikaciji informacija i provjeri bezbjednosti, podaci i drugi detalji o visini sredstava prikupljenih u Fondu za bezbjednost klasifikovani su kao povjerljivi. Uvjeravamo građane da će se sredstvima upravljati sa visokom odgovornošću i da će se trošiti samo u svrhu za koju je Fond i stvoren“, izjavila je Kelmendi za Radio Kosovo pozivajući građane da nastave da uplaćuju novac u fond.

S druge strane Drizan Shala kaže da nije ispravno klasifikovati podatake o sredstvima Fonda kao tajnu jer je u pitanju javni fond.

"Ovo je veoma zabrinjavajuće u pogledu moguće zloupotrebe ovog Fonda. Kao što je poznato, on nije preciziran za sektor odbrane i bezbjednosti, već se može koristiti u slučaju vanrednih situacija. Ovo ostavlja prostor da se taj novac koristi u političke svrhe", rekao je on.

Shala kaže da bi najprikladniji način bio osnivanje Fonda zakonom od strane Skupštine.

Poslanik Demokratske partije Kosova i član Odbora za bezbjednost i odbranu Hysen Berisha, sumnja da li će sva prikupljena sredstva biti upotrebljena za oružane snage i navodi da je u pitanju obmana građana.

"Krajnje je nepotrebno skrivati iznos novca koji građani daju za vojsku. Pažljivo pročitajte odluku. Navodi se da se sredstva mogu koristiti i u drugim oblastima ukoliko to Vlada smatra neophodnim. Povod je bio lažan, da se sredstva daju fondu KBS. Dakle, u pitanju je obmana“, rekao je on.

Fond za bezbjednost osnovan je 1. marta, a prikupljena sredstva će, prema navodima Vlade, biti izdvojena kao dodatni budžet za Ministarstvo odbrane.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri