Pat pozicija

Predsjednik Pokreta za ujedinjenje Valon Murati smatra da bi Vlada trebalo da pojača komunikaciju sa Francuskom i Holandijom jer je u tim zemljama zastoj po pitanju dobijanja vizne liberalizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Brisel je rekao "da", institucije EU su rekle "da", pat pozicija je u ovim zemljama i potrebna je aktivna diplomatija u tom pogledu. Zato moramo da pazimo kako se prema njima odnosimo, moramo biti veoma oprezni jer nemar može da nas košta mnogo. Imamo krhku poziciju, nismo članovi najvažnijih međunarodnih organizacija", objašnjava on.

Politički analitičar Arbnor Sadiku smatra da je to što Kosovo nema viznu liberalizaciju velika nepravda. On smatra da se neke zemlje, poput Francuske, da bi održale dobre ekonomske odnose sa Srbijom, ne zalažu za ukidanje viza.

„Zaista je učinjena velika nepravda, jer je Kosovo kao što je poznato završilo sve za liberalizaciju viznog režima. Od 22 miliona stanovnika Zapadnog Balkana samo Kosovo trenutno nije uključeno u viznu liberalizaciju. Neke zemlje, na primjer Francuska, da bi održale dobre ekonomske odnose sa Srbijom, nisu liberalizovali naše vize jer je to, takoreći, bio zahtjev Srbije”, rekao je Sadiku.

On smatra i da su unutrašnji problemi na Kosovu, kao što je bio problem sa nestankom električne enrgije prošle godine i odlazak mladih, utiču negativno na mišljenje u članicama EU.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online