Razuman potez

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka izjavio je da je pravedna odluka Vlade da se minimalna zarada poveća na 250 eura neto i da je to razumnije od prijedloga koji su se čuli da ona treba da bude 400 do 500 eura. Što se tiče Paketa pomoći od 100 eura, on kaže da je ta sredstva trebalo uložiti na drugi način kako bi dala veće efekte za privredu Kosova, prenosi Lajmi.

Zeka je za Kosovo Press rekao da se ne može poreći da će ova dodatna sredstva uticati na privredu.

„Ne možemo poreći činjenicu da će to uticati na privredu, jer je riječ o sumi od oko 100 miliona eura, ali pri tome moramo da vodimo računa o problemima koji će nastati daljim rastom potrošnje, naravno i povećanje inflacije, ali i produbljivanje trgovinskog deficita. Ono zbog čega smo izrazili zabrinutost je što nije bilo prethodnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama. Možda bi bilo mnogo kreativnijih ideja za podršku građanima koji se ovih dana suočavaju sa poteškoćama usled rasta cijena", rekao je Zeka.

Zeka je rekao i da je ruska invazija na Ukrajinu uticala na ekonomiju Kosova, tako što su cijene porasle, a njegov prijedlog Vladi je da se prepolovi PDV na osnovne artikle i smanje akcize na proizvode koji se, kako je rekao, možda trenutno smatraju luksuznom robom, ali zbog aktuelnih okolnosti, on smatra da na njih može da se primjeni niža stopa akcize.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi