Mišljenje ekonomista

Povećanje minimalne zarade na Kosovu može povećati neformalne oblike rada, upozorili su ekonomisti, koji pozivaju na nadzor poslovanja kako bi se zaštitili radnici, prenosi Reporteri.

Nacrtom zakona koji je usvojila Vlada Kosova predviđeno je povećanje minimalne zarade na 250 eura neto za 300.000 radnika, koja će biti oslobođena oporezivanja.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini je za Radio Kosova naveo da se ukidanjem poreza na minimalnu zaradu otvara put za legalno prijavljivanje radnika, ali i upozorio da ako se desi da se minimalac ubuduće oporezuje, postoji rizik da dio radnika ode u neformalni oblik rada što je, smatra, opasno.

Ekonomista i bivši predskednik Privredne komore Safet Gërxhaliu kaže da je potreban istinski dijalog kako iznos minimalne zarade ne bi uticao na povećanje neformalnih oblika rada i da je zato potreban nadzor.

On je objasnio da postoji rizik da poslodavci isplate plate radnicima, a da ih ne prijave za plaćanje poreza.
 
Profesor ekonomije Blerim Ramosaj kaže za RTK da predviđeni iznos mininalne zarade nije dovoljan za potrošačku korpu u vrijeme kada inflacija svakodnevno raste.

Predsjednik Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi je nedavno rekao da je iznos minimalne zarade od 250 neprihvatljiv i da bi minimalac trebalo da bude najmanje 400 eura.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, na Kosovu je u martu inflacija dostigla 10 odsto.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri