Politička analitičarka

Izvještaj američkog State departmenta o ljudskim pravima na Kosovu, prema ocjeni političke analitičarke Laure Kryeziu, Vlada Kosova bi trebalo da shvati krajnje ozbiljno, posebno nakon dolaska Josepha Bidena na čelo SAD, jer je, kako je rekla, njegov pristup regionu malo drugačiji, prenosi Klan Kosova.

"U ovom izvještaju napominje se da je pristup Bidenove administracije takav da se poseban akcenat stavlja na korupciju, a državni sekretar Antony Blinken prilikom predstavljanja izvještaja istakao je da je korupcija zlo koje nagriza demokratiju iznutra", rekla je Kryeziu u emisiji "Rubikon".
 
Kryeziu smtara da su ocene o Kosovu iznete u izvještaju zabrinjavajuće, s obzirom na to da ono ima novu vladu koja je dobila povjerenje 51 odsto građana nezadovoljnih pristupom prethodne vlade, a koji se odrazio u prethodnim izvještajima.
 
Dva veoma zabrinjavajuća segmenta, kako je navela, su dijelovi koji se odnose na korupciju i slobodu izražavanja.

"Izvještaj je objektivan i činjeničan. U njemu se navodi da preduzete inicijative protiv korupcije nisu dovoljne. Ovo je ozbiljniji nalaz za Kosovo, jer imamo posla sa novom vladom koja je imala povjerenje 51 odsto građana. Kada dođe potvrda da postoji pogoršanje u pogledu sloboda izražavanja, onda se time treba veoma ozbiljno pozabaviti“, rekla je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova