Kazna od 30 godina

Policija Kosova uhapsila je u srijedu uveče uhapsila hakera sa Kosova Besarta Hoxhu za koga su Sjedinjene Američke Države prije oko četiri godine raspisale optužnicu za sajber prevaru i krađu, prenosi Reporteri.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država je prije oko četiri godine podiglo optužnice protiv 36 osoba, uključujući dvije osobe sa Kosova, Besarta Hoxhu i Liridona Musliua.

U saopštenju objavljenom još 2018.godine od strane Američkog State Departmenta navedeno je da je  Hoxha na internetu poznat kao "Pica", dok je druga osoba sa Kosova Liridon Musliu bio poznat pod nadimkom "Hulk".

Kako je tada objavilo Ministarstvo pravde, Hoxha, Musliu i još 34 člana hakerske grupe osumnjičeni su da su umješani u globalnu šemu krađe interneta koja je prouzrokovala štetu od oko 530 miliona dolara.

U optužnici koju su podigli američki tužioci navedeno je 117 sajber kriminala koje su izvršili članovi ove hakerske grupe, što uključuje zloupotrebu kreditnih kartica i prodaju ukradenih informacija na mreži, a prema američkim tužiocima ova grupa je djelovala sedam godina.

Tužilaštva za svakog člana ove grupe traži zatvorsku kaznu od po 30 godina.