Napredovanje

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi kazao je da su SAD posljednjih deset godina promijenile pristup Srbiji kako bi je udaljile od Rusije, a da izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima treba da bude vodič za Kosovo, prenosi Koha.

Gashi je rekao da se naznake te promene stava SAD mogu primjetiti i po signalima, kao što je čestitanje Srbiji na glasanju u Generalnom savjetu za osudu rata u Ukrajini i glasanju za suspendovanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

"Sjedinjene države imaju stabilan pristup u posljednjih osam ili deset godina pokušavajući da približe Srbiju sebi i udalje je od Rusije. Ovakav pristup nema mnogo opipljivih rezultata. Srbija ima pristup ratu u Ukrajini koji se razlikuje od svih drugih zemalja u Evropi", rekao je Gashi.

Gashi je naveo da je i da je izvještaj američkog State Departmenta o Kosovu svojevrstan vodič za napredovanje u oblasti ljudskih prava.

"Izvještaj procjenjuje koliko su razvijeni američki partneri širom svijeta i u kojim oblastima SAD utiču na razvoj tih zemalja. Na Kosovu smo imali velikih promjena, stranku koja ranije nije bila na vlasti i novog predsjednika", izjavio je Gashi.

Gashi je dodao da su odnosi između SAD i Kosova i dalje odlični i da postoji svakodnevna komunikacija.

"Kosovo je razvijena demokratija, kada uzmemo u obzir da je rat bio nedavno, ali vjerujem da se poruke navedene u izvještaju neće tu završiti", rekao je Gashi.

Gashi je istakao da Kosovo ima slobodne medije i da oni kao sedma sila igraju svoju ulogu.