Ekonomska kriza

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Besijan Mustafa izjavio je da ta stranka podržava u izvesnoj mjeri prijedlog povlačenja sredstava iz Penzionog fonda, kao vid pomoći građanima, prenosi Gazeta Express.

Mustafa je rekao da je ta pomoć građanima prihvatljiva, ali da treba odrediti koliki se procenat može povući, a da Trust nema finansijsku krizu.

"Kad je LDK bio na vlasti, prvi je shvatio tako nešto, ali odlučio je da bude 10 odsto i da garantuje građanima da će to biti nadoknađeno. Bilo je mnogo boljih opcija, ali u nedostatku istih Fond ostaje posljednja, tako da ga podržavamo. Smatram da je određivanje procenta jeste odgovornost Vlade, to je jedino tijelo koje ima potpune informacije", rekao je Mustafa.

Kako je dodao, ukoliko bude donijeta odluka o povlačenju sredstava, Vlada mora da uvjeri građane da će ona biti nadoknađena.

"Zato kažem, podržavamo da se građanima omogući da se povuku, ali da procenat odredi Vlada na osnovu finansijskog stanja ili finansijske stabilnosti Fonda. Vlada prvo treba da razgovara sa Fondom koji procenat može da priušti. Vlada treba da garantuje građanima Kosova kao štedišama da će ta sredstva biti nadoknađena, biti vraćena Fondu i  da će se to desiti u kratkom vremenskom periodu", rekao je Mustafa.