Milostinja, populizam...

Premijer Kosova Albin Kurti u posljednja dva dana pokazao je velikodušnost izdvajajući 100 eura za različite socijalne kategorije za mjesec april, te je predložio povećanje minimalne plaće na 250 eura. No, čini se da takve odluke nikome ne idu na ruku.

Vlada Kosova u srijedu je izglasala Nacrt zakona o minimalnoj plati koji će ići u Skupštinu. Prema ovom nacrtu zakona, minimalna plata na Kosovu bit će 250 eura neto.

S druge strane, jučer je premijer Kurti najavio da će u okviru paketa za ekonomski preporod biti dodijeljeno 100 eura za korisnike socijalnih programa, penzionere, studente te radnike u javnom i privatnom sektoru.

Međutim, obe odluke ostavljaju nezadovoljne sindikate radnika privatnog i javnog sektora, opozicije i građane.

Po pitanju minimalne plate, istog dana kada je odluka donesena, reagirala je Unija samostalnih sindikata Kosova rekavši da takvu brojku ne podržava ni Ekonomsko-socijalno vijeće.

“Sindikati imaju zakonom dat mandat da zastupaju interese sindikalista. Na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, 10. marta, na glasanje su stavljena dva prijedloga za vrijednost minimalne plate - 264 € i 300 €, a nijedan od ovih prijedloga nije dobio potrebne glasove - 2/3 glasova", rečeno je u njihovoj reakciji.

Jusuf Azemi, predsjednik Nezavisnih sindikata privatnog sektora, također je imao zajedničko reagiranje po pitanju nekonsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem.

“Minimalna plata nije prošla procedure koje se moraju proći, jer Ekonomsko-socijalno vijeće mora predložiti Vladi, a Vlada Skupštini Kosova. Ovo vijeće uopšte nije pitano i otišlo je na Vladu u nezakonitom obliku, što nam daje još više razloga da se njime ne bavimo”, izjavio je.

“Kao glavni kriterij koji smo dobili za određivanje plate od 400 eura uzeli smo troškove za četiri člana porodice, koji uz ono najosnovnije ne mogu potrošiti manje od 400 eura”, naglasio je dalje.

Što se tiče pitanja minimalne plate, reagirao je i šef poslaničke skupine AAK-a Besnik Tahiri, rekavši da je minimalna cifra koju radnici na Kosovu trebaju primaju je 400 eura bruto.

“Minimalna plata bi trebala biti 370 eura neto, znači 400 eura bruto. Današnja odluka je i nesposobnost Vlade da odgovori na tešku situaciju u zemlji. Naime, posljednje procjene govore da je u mnogim djelatnostima privatnog sektora 250 eura stiglo do te plate”, naglasio je.

100 eura milostinje


Opozicija je bila glasna oko izdvajanja 100 eura za određene društvene kategorije, nazivajući takvu pomoć milostinjom.

“Nedostatak razvojne politike i velikih kapitalnih ulaganja u zemlji zamjenjuju populizmom. Ovaj put od 100 eura milostinje svakome - bez ikakvih kriterija, bez ikakve kategorizacije. Ima li korisnika ili ne, uopšte nije važno, svi će dobiti isto“, izjavio je predsjednik LDK-a Lumir Abdixhiku.

U međuvremenu, PDK je vladu Kurtija opisao kao "nesposobnu" za odluku o 100 eura. Sekretar ove stranke Bernard Nikaj rekao je da premijer Kurti svaki dan dokazuje da on i njegovi ministri nemaju ideju za razvoj zemlje.

“Sve što premijer Albin Kurti danas radi, to je ono što najbolje zna raditi, a to je populizam. Nakon što su građanima Kosova poskupeli struju za više od 100 posto i nakon što nisu uspjeli kontrolirati enormno povećanje cijena svakog osnovnog proizvoda iz kućne korpe, Vlada je danas započela s pokušajem ponovne prevare građana Kosova kroz milostinju ni više ni manje u vrijednosti od 100 eura”, naveo je Nikaj na konferenciji za novinare.

S druge strane, predsjednik AAK-a Ramush Haradinaj rekao je da pomoć od 100 eura nikome ne ide na ruku.

“Vlada Kosova mora djelovati kao državna vlast, građanima je potreban i jedan euro, ali problemi se ne rješavaju samo mjesec dana. Iznos od 100 eura je jako mali. Ovaj iznos je malen da sakrije svoju akciju povećanja plata. Zaposlenicima na Kosovu potrebno je povećanje plata i Vlada bi ih trebala povećati", rekao je Haradinaj.

Kurtijevih 100 eura nije bilo dovoljno ni nastavnom osoblju. Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke zahvalio je Kurtiju na ovom dodatku, ali je rekao da se njime problemi ne rješavaju i da će se štrajkovi nastaviti po planu, od 20. aprila.
"Nije se dogodilo ono što zahtjevamo i nakon 20. aprila počet će sindikalno djelovanje u cijelom obrazovnom sektoru jer su tako odlučili, ne pojedinac, već delegati Kongresa Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke, koji su predstavnici i glas svih zaposlenih u obrazovnom sektoru, od dječjih vrtića, preduniverzitetskog obrazovanja, univerziteta i u mnogim kulturnim ustanovama”, navodi se dalje u reakciji.