Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenja Enver Dugolli kaže da je velika sreća što je Švicarska uspjela da "demaskira srpsku tajnu službu u slučaju Dicka Martyja", prenosi Koha.

"Srećom, švicarska tajna služba je funkcionisala i na vrijeme je to otkrila. I to je velika sreća, izuzetno dobra vijest za nas, da je Marty dobro, živ i da je pod strogim nadzorom švicarske državne sigurnosti", rekao je Dugolli za KTV.

Bivši službenik Kosovske informativne agencije Shkelzen Sopjani kaže da bi Specijalni sud trebalo da pozove Martyja kao svjedoka. Sopjani smatra da Marty zna nešto više o ulozi stranih tajnih službi.

"Tajne službe imaju ulogu u ovom procesu od samog početka izvještaja. Dick Marty je vjerovatno imao saznanja o tome, ali bi bilo važno znati da li je u stanju da svjedočiti, da razmisli o tome", kazao je on.

Naveo je da se srpska tajna služba ne može odvojiti od ruske čiji je uticaj izuzetno veliki. Naglasio je da ne vjeruje da o ovoj akciji nije imao saznanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj kaže da bi ova tema trebalo da bude najvažnija na Kosovu i šire. Naglasio je da Vlada treba da preduzme akciju i obavjesti ambasadore da se što više pozabave ovim pitanjem u bilo kojoj zemlji svijeta.

"Ovo bi trebalo da bude glavna tema institucija Kosova, top tema svih političkih partija, top tema parlamenta Kosova, top tema civilnog društva, ali i Albanije koja je zastupljena u mnogim institucijama kojima mi nemamo pristup. Naša spoljna politika mora biti veoma aktivna", poručio je Qalaj na KTV.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline