Odluka Osnovnog suda

Advokat Faton Fetahu kaže da Regulatorna kancelarija za energetiku mora da obustavi naplaćivanje struje po novim tarifama navodeći da je tako odlučio Osnovni sud u procesu koji je pokrenula Demokratska partija Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Regulatorna kancelarija mora sprovesti odluku od dana njenog prijema iako je ona prvostepena, bez obzira da li će se žaliti na nju. Sprovođenje odluke je obavezno, a nesprovođenje je krivično djelo", rekao je Fetahu za RSE.

Sa njim se slaže i advokat Fatos Zeqiri.

"Regulatorna kancelarija od momenta prijema odluke Osnovnog suda, mora da obustavi tarife određene i da građanima obračuna tarife koje su bile na snazi prije donošenja odluke“, izjavio je Zeqiri za Radio Slobodna Evropa.

Iz Regulatorne kancelarije za energetiku kažu da odluku neće sprovesti i da će Apelacionom sudu uložiti žalbu.

"Ovaj slučaj će biti razmatran od strane Apelacionog suda, a prvostepena odluka nije pravosnažna ni izvršna. To je definisano članom 66. Zakona o upravnim sporovima, koji predviđa da: Sudske odluke mogu da se izvrše kada postanu pravosnažne i izvršne", poručili su iz Regulatorne kancelarije.

Visar Azemi, iz regionalne inicijative "Balkan Grin Foundation", koja ima za cilj da promoviše razvoj energetike, kaže da ako Apelacioni sud odluči isto kao i Osnovni sud u Prištini, onda bi građanima koji su račune plaćali po višim cijenama trebala da bude refundiran novac.

Nove tarife, koje je odobrio RUE, stupile su na snagu 9. februara i važiće do 31. marta 2023. godine.

Kako je saopšteno, oko 20 odsto potrošača na Kosovu troši više od 800 kilovata struje mjesečno i samim tim su im računi značajno veći. Onima koji troše manje od 800 kilovata mjesečno računi se obračunavaju po nižim tarifama.

Izvor: RSE