Politički motivisana

U izvještaju američkog State departmenta o ljudskim pravima pominju se i otvorene kritike prošlogodišnje odluka predsjednice Vjose Osmani o smjeni predsjednice Centralne izborne komisije (CIK) Valdete Daka, prenosi Reporteri.

Daka je smjenjena sa mjesta predsednice CIK-a 14. juna, a 11 organizacija civilnog društva to je opisala kao političku smjenu. Sve se to pominje u izvještaju State departmenta. 

U izvještaju se navodi da je CIK 22. januara 2021. godine, pred izbore 14. februara, izglasala da se odbije ovjera kandidata svake stranke sa krivičnim dosijeom u posljednje tri godine, u skladu sa zakonima koji regulišu podobnost kampanje. 

"Sljedećeg dana tadašnja predsjednica Vjosa Osmani je u javnoj izjavi kritikovala glasanje. Zatim je 14. juna predsjednica Osmani smjenila predsjednicu izborne komisije Valdete Daku, zbog navodnog ponašanja na način koji je ozbiljno narušio nezavisnost i integritet komisije. Jedanaest organizacija civilnog društva nazvalo je odluku Osmani politički motivisanom, a u izvještaju Izborne posmatračke misije EU navodi se da 'Odluku predsjednice Kosova da razrješi predsjednicu izborne komisije 14. juna, četiri godine prije isteka njenog drugog mandata i samo dan prije raspisivanja opštinskih izbora, nije mogla biti adekvatno obrazložena odluka ni razlozima navedenim u Zakonu o opštim izborima'", piše u izvještaju. 

Naročito, kaže se u izvještaju, obje odluke opozicione stranke i civilno društvo vide kao politički motivisane.