Sekretar PDK

Sekretar Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj izjavio je da je odluka vlade Albina Kurtija da samo za april izdvoji po 100 eura za radnike, studente i penzionere populistička i pokušaj vlade da "ponovo obmane građane Kosova kroz milostinju", prenosi Ekonomija onlajn.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Kurtijeva vlada nesposobna za vladanje i da premijer svakog dana dokazuje da on i njegovi ministri nemaju ideju da razvijaju Kosovo i da se bave potrebama i brigama građana.

"Sve što premijer Albin Kurti danas radi, to je ono što najbolje umije da radi, a to je populizam. Nakon što je poskupjela struju za više od 100 odsto za građane Kosova i nakon što nije uspjela da kontroliše enormno poskupljenje svakog osnovnog proizvoda u potrošačkoj korpi, Vlada je danas počela sa pokušajem da ponovo obmane građane Kosova kroz milostinju od 100 eura", rekao je on.

Opisujući tu odluku kao socijalnu pomoć koja će biti obezbeđena samo za april, Nikaj je pitao šta će građani raditi u maju.

"U ovom kriznom vremenu građanima je potrebna ruka države i svaka pomoć je dobrodošla, ali, nažalost, ne mogu da se izbore sa krizom poskupljenja državnom milostinjom. Ova vlast, čija je osnovna karakteristika invalidnost, nema ni planiranje, ni viziju, ni strategiju i ne nudi razvoj. Sve to pokušava da nadoknadi trenutnim odlukama, koje više liče na milostinju nego na promišljene i dugoročne akcije koje se odnose na potrebe građana. Građani Kosova će biti ovdje i u ostalim mesecima, poslije aprila, a enormne cijene koje su porasle posljednjih mjeseci ostaće visoke", dodao je Nikaj.

Kako je rekao PDK smatra da je najbolje rješenje za sve građane usvajanje zakona o platama i povećanje minimalne zarade.

"Danas govorimo o polovini četvrtog mjeseca ove godine i ova vlada još nije pokrenula nijedan projekat ekonomskog razvoja niti bilo kakvu kapitalnu investiciju. Ova odluka populističkog premijera ima jedinstvenu svrhu, da pokuša da zaustavi veliko građansko nezadovoljstvo koje se nagomilalo poslednjih mjeseci neradom vlade. Ali građani Kosova su već razumeli populizam i više ne upadaju u njegovu zamku koja svakim danom dokazuje da ne poznaje vlast i nema viziju za ekonomski razvoj Kosova", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online