Ne i oni iz Belgije

Nakon hitnog povlačenja sa tržišta prije svega šest dana, kosovska agencija za hranu i veterinu odlučila je danas da dozvoli uvoz proizvoda brenda Kinder, ali ne i onih koji su porijeklom iz Belgije.

Proizvodi brenda Kinder uvozili su se iz Njemačke, Italije, Poljske i Belgije.

„Na osnovu svih RASFF obaveštenja i upozorenja državnim organima, Kinder proizvodi koji nisu porijeklom iz Belgije su bezbjedni za potrošnju. Stoga je AHV danas odlučila da dozvoli njihov povratak na tržište za potrošnju“, naveli su iz ove agencije.

U saopštenju se dodaje da su od septembra 2021. do sada uvezene 94 pošiljke proizvoda marke Kinder, od kojih je samo devet bilo, navode, mala količina porijeklom iz fabrike u Belgiji.

„Svi ostali proizvodi brenda Kinder koji su uvezeni na Kosovo su iz Njemačke, Italije i Poljske, za koje nije dobijeno obavještenje o bilo kakvoj sumnji, na osnovu toga se puštaju u promet na tržištu“, precizirali su iz agencije, navodeći da su ovi proizvodi takođe u opticaju u drugim zemljama.

AHV podsjeća da je 6. aprila naložila povlačenje proizvoda ovog brenda iz prodaje radi verifikacije a zbog sumnje na moguću kontaminaciju bakterijom salmonelom.

„Nakon preduzimanja svih radnji praćenja, odlučeno je da se na tržište vrate svi Kinder proizvodi, osim onih koji potiču iz Belgije. Iz ove zemlje uvezene su samo tri vrste Kinder proizvoda: (Schoko Bones 46g, Schoko Bons 125g i Kinder Surprise Maxi 100g). Od kojih su se samo četiri proizvodne partije pokazale kao sumnjive. Izraženo u količinama – to je 1.718,21 kg“, dodaje se u saopštenju.

Iz ove agencije navode da su, kako ne bi zbunili potrošače, odlučili da blokiraju cjelokupnu količinu proizvoda porijeklom iz Belgije za promet i da je ostave u skladištu uvoznika do sledeće odluke.

Potrošačima su poručili da, u slučaju da naiđu na proizvode kao na fotografiji ispod, iste ne kupuju, već da obavjeste Agenciju.

Agencija za hranu i veterinu Kosova (AHV) naložila je 6. aprila hitno povlačenje proizvoda brenda Kinder sa tržišta.

Svega nekolikoko dana ranije više evropskih zemalja je već povuklo iz prodaje Kinder proizvode, tj. „kinder jaje“, a nakon što je, kako su pisali mediji, širom Evrope otkriveno više od sto slučajeva zaraze salmonelom, uz sumnju da su izvor zaraze „Kinder jaja“.

Najviše slučajeva zaraze prijavila je Velika Britanija, a potom Francuska, Irska, Belgija, Njemačka, Luksemburg, Holandija, Švedska i Norveška.

Kompanija „Ferero“ je kako se podvlači, tada povukla seriju čokoladnih proizvoda „Kinder“ koji su bili plasirani u ovim zemljama, te da su naveli da nijedan „Kinder“ proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.