Skupština Kosova

U toku je sjednica skupštine, na kojoj, kako je i najavljeno, poslanici raspravljaju o spoljnoj politici Kosova, a koja je već jednom bila odložena zbog odsustva ministarke spoljnih poslova, Donikw Gërvallw-Schwarz. Današnja skupštinska rasprava svela se na kritike opozicije na račun aktuelne vlasti da je u potpunosti „suspendovala spoljnu politiku“ i narušila odnose sa SAD i Albanijom. Sa druge strane, aktuelni premijer, smatra da je spoljna politika ranije bila u još težoj situaciji, istakavši da je i dijalog sa Beogradom, ponovo postao „transparentan proces“.

Rasprava je započela govorom poslanika PDK, Envera Hoxhaja, koji je poručio da smatra da je politički dijalog za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama „mrtav“.

Isto tako, ovaj poslanik smatra da neće biti ni novih priznanja Kosova, kao ni dogovora oko vizne liberalizacije.

„Nema članstva i ne očekujem da će ga biti. U Briselu nema dogovora oko liberalizacije. Dobro je što se premijer Kurti svrstava uz Ukrajinu, dobro je što razmišlja globalno, ali on ne djeluje lokalno. Još nismo aplicirali za NATO“, poručio je Hoxhaj.

Kritikama se pridružio i predsjednik PDK, Memli Krasniqi, odnosno njegov govor sveo se na kritike ministarke spoljnih poslova, Donike Gërvalle-Schwarz.

Krasniqi je poručio da je ona neiskusna za funkciju koju obavlja, te da Kosovo danas praktično spoljnu politiku i nema.

Istakao je da je Gërvalla-Schwarz, umjesto da razvija spoljnu politiku, Kosovu donosila samo „duhovite skandale“.

„Svako ko posmatra ispravno shvata da se danas razvija novi geopolitički zamah. Nažalost, uprkos željama premijera, predsjednice, zamjenika premijera, Kosovo danas nema spoljnu politiku, već je potpuno uzdržano i uopšte nema stava. Ovo nam jasno pokazuje nedostatak političke agende. Ministarka Gërvalla-Schwarz je nekompetentna, neiskusna i Kosovu je donosila samo duhovite skandale“, kazao je Krasniqi.

U nastavku svog govora on je kritikovao i postupke ostalih političara na vlasti, odnosno poručio im je da se ozbiljna politika ne može sprovoditi preko društvenih mreža.

„Kosovo preko haštaga neće ući ni u NATO, ni u EU“, kazao je on.

I poslanik LDK, Avdullah Hoti, poručio je danas u skupštini da smatra da je spoljna politika Kosova „narušena“, naročito odnosi sa SAD i Albanijom.

Ukazao je da ove godine nije bilo ni novih priznanja, niti članstva, već „samo greške“ koje sada nisu razumljive.

Hoti se potom osvrnuo i na dijalog u Briselu, za koji je izjavio da je „degradirao“, a naročito dogovorom o otvaranju arhiva OVK, kao i po pitanju registarskih tablica.

„Premijer i njegove kolege su ispalili suzavac na nas zbog dogovora u okviru dijaloga, ali su u Briselu potpisali sporazum o povlačenju trupa specijalnih snaga sa sjevera“, kazao je poslanik LDK.

Da Donika Gërvalla-Schwarz sprovodi politiku vlade, a ne spoljnu politiku, mišljenja je poslanik AAK, Ramush Haradinaj.

Gërvalla-Schwarz – Kosovo jasno pozicionirano uz SAD

U međuvremenu je pred poslanicima govorila i ministarka spoljnih poslova, Donika Gërvalla-Schwarz.

Ona je demantovala navode o tome da su narušeni odnosi sa SAD-om.

„Žao mi je što od bivšeg ministra spoljnih poslova čujem da Kosovo treba da se promjeni. Ne, Kosovo je vrlo jasno pozicionirano sa američkom državom. Gospodin Hoxhaj nas uvjerava ne da nema, već da neće biti novih priznanja ili liberalizacije. Moje pitanje je – ‘na osnovu čega tako odlučno izgovara ove riječi gospodin Hoxhaj“, rekao je on.

Tvrdi da to „ostavlja loš ukus“, te nabraja ono što vidi kao uspjehe rada njenog ministrstva.

„Sklopljena su 182 međunarodna ugovora. Ministarstvo spoljnih poslova, koje se ovdje pominje kao neaktivno, za 12 meseci rada donelo je 187 odluka“, rekao je on.

Ujedno je podsjetila da se, nakon ruske invazije Ukrajine, Kosovo pridružilo zapadu u izricanju sankcijama.

Kurti: Uspjeli smo da dijalog o teritorijalnoj podeli pretvorimo u proces koji ima za cilj „obostrano priznanje“

Potom se na skupštinskoj govornici našao premijer, Albin Kurti, koji je poslanicima poručio da je spoljna politika bila u još težoj situaciji, kada je on započeo svoj mandat.

Kazao je da tada nije bilo ni priprema za apliciranje u međunarodnim organizacijama, kao ni uspostavljanje diplomatskih odnosa sa državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, sada se kosovske institucije spremaju za članstvo tim organizacijama, a kako je naveo, ove godine će se podneti i zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Kurti je potom istakao da su tokom njegovog mandata postavljeni ambasadori u svim državama u kojima do tada nisu bili i dodao da je prethodna vlada 10 godina radila na tome.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, kazao je da je njegova vlast uspjela da dijalog o teriotorijalnoj podjeli pretvori u proces u cilju „obostranog priznanja“.

„Isto je po prvi put rekla i EU – da dijalog sada ima za cilj normalizaciju odnosa između dvije zemlje“, rekao je Kurti.