Paket pomoći građanima

Premijer Albin Kurti najavio je danas novi paket pomoći građanima. Nova pomoć Vlade Kosova biće od koristi penzionerima, socijalno ugroženima, studentima, kao i radnicima privatnog i javnog sektora.

Kako je Kurti danas najavio, za mjesec april će se udvostručiti socijalna pomoć.

Takođe, za april mjesec penzionerima će se na penziju dodati po 100 eura.

Po 100 eura dobiće i radnici u privatnom i javnom sektoru, kao i studenti.

„Za april ćemo udvostručiti vrijednost socijalne pomoći. Penzionerima će biti izdvojeno dodatnih 100 eura za mjesec april, a biće isplaćeni svi oni koji primaju penziju. Po prvi put ćemo sa 100 eura podržati sve radnike i privatnom sektoru. U okviru ovog paketa biće izdvojeno 100 eura za preko 80 hiljada zaposlenih u javnom institucijama, a po prvi put će svi studenti biti podržani od 100 eura“, rekao je Kurti.

Vrednost paketa pomoći građanima je preko 100 miliona eura, a od njega će korist imati 800,000 građana.

Kako je dodatno objasnio ministar finansija, Hekuran Murati, za penzionere, korisnike socijale i radnike u javnom sektoru doplata od 100 eura za april se može izvršiti odmah, dok je za radnike u privatnom sektoru i studente potrebno otvoriti proces prijave.

„Na prvom mjestu će biti penzioneri koji će dobiti ovu dodatnu podršku, zatim oni iz javnog sektora, a za radnike iz privatnog sektora i studente narednih dana ćemo otvoriti proces prijave, jer nemamo podatke o bankovnim računima“, rekao je Murati.

Kurti je danas takođe najavio da će sutra, na novoj sjednici vlade, biti izglasan i nacrt zakona o povećanju minimalne zarade.

On je rekao da će minimalna zarada porasti na 264 eura bruto, odnosno 250 eura neto.

„Na narednoj sjednici Vlade, koja će biti održana sutra, utvrdićemo prijedlog zakona koji će otvoriti put za podizanje minimalne zarade na 264 eura bruto, odnosno 250 eura neto i ukidanje poreza na 250 eura zarade. Dakle, povećaćemo minimalnu platu i oslobodićemo je poreza“, kazao je.