Kosovo se ne boji

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da to što se Srbija naoružava nije bezbjedno po Kosovo i region i da Srbija to radi jer se plaši da će ostati sama, prenosi Klan Kosova.

"Srbija je, čini mi se, u panici, jer shvata da više ne može da bude na tri-četiri mjesta istovremeno, pokušava da se ojača jer može da ostane sama. Nastavak naoružavanja Srbije nije bezazlen za region i Kosovo, ali je, s druge strane, izraz straha da bi mogli da ostanu sami", rekao je on.

Kurti je istakao da se Kosovo ne boji, jer je NATO tu da pritekne u pomoć.

"Zabrinuti smo, oprezni smo, ali se ne plašimo. Znamo da Srbija ima 44 vojne baze duž granice sa Kosovom, i 42 ofanzivne vojne baze, ali uprkos tome, iako nismo u NATO, NATO je uz nas. Kosovo i NATO su dio istorije jedni drugih, jedni drugima sadašnjosti i budućnost. Ulaganjem u saradnju sa našim saveznicima, teritorija i država, ali i građani su bezbjedni", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da je budžet KBS povećan u prethodnoj godini, s obzirom na naoružavanje Srbije.

"Povećali smo budžet za odbranu na Kosovu za 52 odsto. Napredujemo sa KBS. Prošle godine učestvovali smo u jednoj od najvećih vježbi NATO pod nazivom 'Defender Europe 21' gdje smo učestvovali sa 330 vojnika među 16 zemalja. Dokazali smo da naši oficiri i vojska ne zaostaju za onima iz zemalja NATO-a. A kada tome dodamo i zajednički desant u Kuvajtu sa SAD, naravno da ćemo pomoći takvoj državnoj instituciji koja pokazuje uspjeh i razvoj. Ovaj dodatni budžet je odraz vremena u kome se nalazimo i našeg sjevernog i neprijateljskog susjeda koji je naoružan", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova