Povodom tvrdnji Dicka Martyja

Premijer Kosova Albin Kurti je, povodom navoda nekadašnjeg izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja da je ugrožen od strane "određenih krugova srpskih službi", izjavio da je način na koji je srpska tajna služba djelovala protiv Albanaca i Hrvata već poznat i da su izgleda planirali ubistvo Martyja da bi za to okrivili Albance, prenosi Lajmi.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da će o ovom slučaju razgovarati sa predstavnicima Švicarske, preneo je Reporteri.

"Sarađivaćemo sa švicarskom državom da bismo saznali više", naveo je Kurti.

Povodom navoda Martyja, Kurti je to nazvao "igrom" BIA.

"On nije pisac već protagonista. Narod Kosova je znao ko je Srbija. Nadam se i želim da Kvinta u Beogradu i EU uopšte, pokrene ovo pitanje kod tamošnjeg predsjednika i svih državnih organa, jer je riječ o izuzetnoj optužbi koja prevazilazi pojedinačne dimenzije, uključuje cijelu državu. Tajna služba Srbije je tokom 70-ih i 80-ih, a ne samo 90-ih, ubila mnoge albanske patriote, pa su decenijama praktikovali ovaj zli način. Dakle, ovakav način rada unazad praktikuju decenijama. Način na koji je BIA delovala u zapadnoj Evropi, pa i protiv Albanaca i Hrvata, poznat je širom svijeta", rekao je Kurti.

Kako je prenela Ekonomija onlajn, Kurti je naveo da su među ubijenima Jusuf i Bardosh Gërvalla, Kadri Zeka, Enver Hadri i mnogi drugi.  

On je pomenuo i slučaj "Panda".

"Znamo dobro da su svi obavješteni o slučaju "Panda" u Peći gdje su mladi ubijani da bi se okrivili Albanci", rekao je on i najavio da će Kosovo preko ministarstva unutrašnjih poslova sarađivati sa Švicarskom kako bi se do kraja razjasnio slučaj Dicka Martyja.

Kako je naglasio, moraju da se razjasne uzroci, okolnosti i druge informacije jer se očigledno ne radi samo o Dicku Martyju, već o svim Albancima.

Švicarski mediji su prije nekoliko dana objavili intervju sa Dickom Martyjem koji je izjavio da je pod visokom policijskom zaštitom od decembra 2020. godine. Marty je naveo da mu je rečeno da prijetnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obavještajnih službi" koje su, kako je rekao, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova".

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Lajmi