Mišljenje analitičara

Sastanak srpskog ambasadora Marka Đurića sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom neće uticati na odnos Kosova i Amerike, mada kako kaže analitičar Artan Muhaxheri zabrinjavajuće je što kosovski lideri još nisu održali sastanke ovog nivoa u Americi, prenosi Telegrafi.

"Đurićeva posjeta Bijeloj kući nije toliko tragična kao odsustvo kosovskih lidera“, rekao je Muhaxheri za RTV Dukagjini.

Đurić je povodom susreta sa Bidenom dobio pohvale od ambasadora SAD u Srbiji Christophera Hilla.

Muhaxheri smatra da je to pritisak na kosovske lidere.

„To je svojevrsni pritisak Sjedinjenih Američkih Država na lidere Kosova, koji uvijek računaju da ovim izjavama vrše pritisak na javnost, da javnost vrši pritisak na lidere da povećaju spremnost za veću saradnju sa Amerikom“, rekao je on.

Prema riječima profesora Milazima Krasniqija, Đurićevo prisustvo u Bijeloj kući prenelo je još jednu poruku svijetu.

„To je bila poruka da Srbija pokušava da se povuče iz Rusije i da se pozicionira prema zapadnom svijetu. Ali događaji koji su uslijedili su zabrinjavajući, jer je sutradan u Srbiju došao kineski raketni sistem koji je dizajniran protiv NATO-a“, izjavio je Krasniqi.

Vlora Çitaku smatra da je to bio sasvim običan razgovor Đurića i Biedna.

Posjeta predsjednice Vjose Osmani Sjedinjenim Državama planirana je tokom narednih nedjelja. Kako je saopšteno iz Predsjedništva, biće održani sastanci na različitim nivoima.

Posjetu Americi više puta je najavljivao premijer Kosova Albin Kurti, ali ona još uvijek nije sprovedena.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi