Ekonomska kriza

Ekonomska kriza na Kosovu može povećati uzrok zavisnosti od uvoza pa se zbog toga Kosovo može suočiti sa rastućom nezaposlenošću i smanjenom kupovnom moći stanovništva, kaže profesor ekonomije Emrush Ujkani.

Pored uvozne zavisnosti, rat u Ukrajini nanosi veliku štetu kosovskoj ekonomiji, izazivajući visoku inflaciju, prenosi Ekonomia Online.

Izvršni direktor Evropskog savjeta investitora, Emrush Ujkani, kaže da rat u Ukrajini mijenja i ekonomski aspekt i da mnoge zemlje zavise od ukrajinskih proizvoda i čine ekonomski rast Kosova niskim.

"Ruska agresija u Ukrajini takođe mijenja ekonomski aspekt i mnoge zemlje su zavisne od ukrajinskih proizvoda, mislim da će to uticati i ove brojke mogu biti niže od ekonomskog rasta naše zemlje. Nadamo se da neće biti ekonomske krize jer dosta zavisimo od uvoza", kaže Ujkani.

Govoreći o povećanju cijena u zemlji, Ujkani kaže da se isto ne dešava sa povećanjem plata, što bi takođe moglo da utiče na privredu.

"Posljednjih mjeseci viđamo rast cijena, ali nismo vidjeli povećanje plata ni u javnom ni u privatnom sektoru i to se naravno ne može shvatiti samo kao uticaj koji može imati posljedice na privredu", rekao je on.

Ujkani vidi trenutnu ekonomsku situaciju kao zabrinjavajuću ali se i nada da to neće uticati na dolazak investitora na Kosovo.

"Investitori vode računa ne samo o tome gdje idu, već i o okolnostima u kojima posluju. Nije pravo vrijeme za ulaganje i to naravno ima svoje posljedice. Nadamo se da uticaj neće biti toliki da ometa dolazak novih investitora, a da ne govorim da ugrozi one koji postoje u našoj zemlji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, važno je subvencionisanje poljoprivrednika kako bi se prevazišla kriza na Kosovu.