Zajednička operacija

Specijalni prvostepeni sud za korupciju i organizovani kriminal (GJKKO) u Tirani donio je u nedjelju odluku o bezbjednosnim mjerama. Za još trojicu preduzeta je mjera – "prekid vršenja službe ili javne službe". U zajedničkoj kosovsko-albanskoj operaciji u petak je uhapšeno više od 50 pograničnih policajaca sa obje strane granice, zbog sumnje da su počinili razna krivična djela kriminala i korupcije.

Trideset policajaca i rukovodilaca pograničnog prijelaza Morina-Vrbnica, koji su uhapšeni u petak u Kuksu, kao dio velike mreže optuženih za korupciju u Albaniji i na Kosovu, pojavili su se u nedjelju pred Specijalnim sudom za korupciju i kriminal.

Oni su se pojavili u Specijalnom sudu, pod strogim mjerama bezbednosti, dok medijima nije dozvoljeno prisustvo.

Odbrana je, saznaje se, zatražila proglašenje nenadležnosti i dostavljanje akata Sudu u Kuksu za izricanje mjera bezbjednosti. Za 15 policajaca na graničnom prelazu Morina-Vrbnica, uključujući i načelnika stanice u ovom trenutku, Specijalni prvostepeni sud za korupciju i organizovani kriminal (GJKKO) je prihvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) za određivanje zatvorskog pritvora. Uhapšeno je 14, a za jednim je raspisana potjernica.

Za 12 policajaca izrečena je mjera bezbjednosti "kućni pritvor“, dok je za tri zaposlena, među kojima je i direktor Uprave za granicu i migracije za Kuks Fran Kaçorio određena mjera "obustava obavljanja službe ili javne službe“.

U međuvremenu, iz istražnog dosijea su izašli novi detalji. Zahvaljujući prisluškivanjima Tužilaštva, razotkrivena je cijela korupcionaška šema, koja je bila raširena sa obje strane granice, na carini Morina u Albaniji i carini Vrbnica na Kosovu.

U presretnutim razgovorima, graničari povremeno pominju i iznose zaradu za šverc robe, kao i favorizovanje saobraćaja vozila. U nekim slučajevima su tražili od građana da plate. Prisluškivanja tužilaštva otkrila su kako su policajci ometali vozače vozila sa Kosova u zamjenu za mito. U jednom od ovih prisluškivanja, 8. februara 2022. godine u 15:26, ispostavilo se da je u kabini br. 4 na graničnom prelazu u Kuksu, na dužnosti bio policajac Fatri Braha. Na šalteru su bili građani Kosova, od kojih je, pored ličnih dokumenata, Braha zatražio i ovlašćenje za automobil, kao i kartone od vakcine protiv kovida. U komunikaciji sa građaninom, koji nije imao kartu za vakcinaciju protiv kovida 19 ili dozvolu za automobil, od njega se traži da plati mito.

U drugom slučaju, policajci su presretnuti dok su razgovarali o vozilu bez dokumenata kojim je vlasnik sa Kosova želeo da pređe granicu. Policija ovom građaninu poručuje "ne dolazi bez 250 eura".

Na snimku se vidi i kako se prikupljao i dijelio novac među policajcima. Jedan se vidi dok prebrojava mito koji je dobio od građana zloupotrebom dužnosti. Istraga je pokazala da su policajci za razna krivična djela, kao što su šverc, druge nedozvoljene stvari i drugo, od građana oduzimali najmanje 10 do 100 eura, koje su potom jedni drugima dijelili na kraju smjene.

Zarada između njih iznosila je 8.000 eura dnevno. Istragom je dokumentovano 312 epizoda koruptivnih radnji policijskih službenika, koji su favorizovali različita lica za uvoz švercovane robe, lica koja su trgovala vozilima, drugim nedozvoljenim stvarima, pomogali da više osoba sa pravnim problemima pređu granicu, a koje nisu registrovane u TIMS sistemu.

Izvori tužilaštva sugerišu da je nekoliko dana prije okončanja akcije njihovog hapšenja policija uočila jednu od prislušnih kamera postavljenih u blizini klima-uređaja, koju su pokvarili.

Istraga Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) i Specijalnog tužilaštva Kosova završena je u petak hapšenjem preko 50 policajaca sa obje strane granice, na zajedničkom prelazu Morina-Vrbnica.

U saopštenju za javnost, Specijalna struktura za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) u Albaniji saopštila je da su uhapšena 32 službenika pogranične policije u Upravi policije Kuks, koji su optuženi za "312 epizoda koruptivnih radnji".

Kako se navodi u saopštenju SPAK-a, tokom istraga su verifikovani "brojni slučajevi korupcije počinjeni u kontinuitetu tokom vršenja dužnosti od strane ovih službenika, primoravajući albanske i strane državljane da plaćaju različite iznose novca za prelazak iz Albanije na Kosovo i obrnuto“.

SPAK je u petak saopštio da su pokrenute istrage protiv službenika granične policije, uključujući i direktne njihovi predmeti su počeli u novembru 2020. na osnovu izvještaja Službe za unutrašnje poslove i žalbe, nedavno preimenovane u Agenciju za nadzor policije (AMP).

Carina i Policija Albanije i Kosova udružile su se na zajedničkom mjestu u Morini i Kukesu 27. decembra 2018.

Trenutno su zajednički carinski i granični prelazi takođe u Prušu u Hasu, u Morini u Tropoji i Šištavcu-Kruševu, u regionu Dragaša.