Dijalog će biti u zastoju jer je srpska strana nije imala volje da unapredi ovaj proces, izjavila je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je naglasila da ostaje da se vidi kakav će biti stav Srbije nakon izbora, iako, kako kaže, ne očekuje veće promjene. Dodaje da je Srbija dokazala prorusku politiku, dok je Kosovo dokazalo suprotno i stalo na stranu demokratskih zemalja.

"Dijalog će biti u zastoju zbog činjenice da je Srbija uvijek imala isti cilj koji je izražavala koristeći nacionalistički jezik. I prije i tokom izbora 3. aprila. Naime, od početka se uočava da nije bilo volje za napretkom ili napretkom u agendi regionalnih integracija što je značilo napredak u dijalogu. Sada ostaje da se vidi kakva će biti pozicija nakon izbora u Srbiji, iako rezultat nije nimalo obećavajući kada je u pitanju demokratizacija te zemlje", kazala je šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja.

Ocjenjuje i da Srbija vodi prorusku politiku koja je, u suprotnosti sa svim evropskim zemljama, a to će biti ojačano, kako smatra, ulaskom dvije političke snage u Skupštinu Srbije.

"Kosovo je dokazalo svoju demokratiju i usklađenost sa demokratskim zemljama i koja će nastaviti svoj put suočeni sa problemima koji mogu doći iz Srbije“, rekla je Kusari-Lila.

Naglasila je da se, kada je u pitanju diplomatija, održavaju formlani i neformalni sastanci, jer je interes Kosova da ima što više priznanja i da bude prihvaćeno od svih. Dodala je da najvažnije priznanje stiglo iz Izraela.

"Naš interes je da Kosovo bude priznato od strane što više zemalja. Ne možemo biti taoci kriza drugih, ali interes i misija ministarke Donike Gërvalla-Schwarz i vladinog kabineta je da pokrene pitanje kosovskog subjektiviteta u međunarodnoj areni", poručila je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online