Presedan

Ustavni sud je utvrdio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije na čijem je čelu ministarka Arberi Nagavci prekršila Ustav odlukom od 23. aprila 2021. godine kojom je dala uputstva za organizovanje procesa obrazovanja u opštini Kamenica, prenosi Reporteri.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani smatra da je ova odluka doneta sa punim pravom i stručnim obrazloženjem, ali da nema sankcije za ministre koji krše Ustav.

On je rekao da ne postoji ustavna mjera koju bi premijer trebalo da preduzme protiv krivičnih prekršaja ministara.

"Nema mjera koje se mogu preduzeti protiv ministara kada se njihovde odluke utvrde u suprotnosti sa Ustavom. Odgovornost izvršne vlasti je uglavnom politička i krivična. Ne postoji ustavna sankcija za odlučivanje koje se sprovodi tokom vršenja funkcije člana vlade", rekao je on.

Hasani je pomenuo slučaj kršenja ustava od strane Vlade u periodu pandemije.

"Vlada je postupila protiv jasnih uputstava Ustavnog suda, datih u njegovoj preliminarnoj odluci o tome kako treba upravljati situacijom pandemije. Ovo je loš presedan“, rekao je Hasani za Insajder.

Vlada, kako kaže Hasani, odgovara samo Skupštini, za razliku od predsjednika koji mora da djeluje u skladu sa Ustavom i zakonom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri