Isparila!?

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Kosova (UKCK) nestao je i uređaj sa Klinike za radiologiju.

Riječ je o uređaju koji omogućuje digitalizaciju analognog X-zraka, što omogućuje čitanje radiografija na CD-u. Ovaj uređaj, koji košta više hiljade eura, postavljen je u Kliniku za neonatologiju gdje se liječe novorođene bebe.

Aparat pripada Klinici za radiologiju i s njime rade tehničari ove klinike.

Uprava Kliničke i univerzitetske bolničke služba Kosova je o ovom problemu obaviještena tokom ove sedmice, ali još ne znaju gdje je oprema.

"Što se tiče digitalizatora radiografskih slika, Klinička i univerzitetska bolnička služba Kosova je obaviještena preko v.d. šefa sektora za biomedicinsku opremu, koji je i ugovorni menadžer, koji je tokom rutinskih posjeta zaključio da se oprema ne nalazi u Klinici za neonatologiju. Nakon dojave, sektori dotičnih jedinica su u fazi utvrđivanja situacije i ukoliko se uoče da postoje elementi eventualnih prekršaja, postupit će u skladu s važećim zakonskim propisima", navodi se u odgovoru Kliničke i univerzitetske bolničke služba Kosova za list Shneta.

Ovo je drugi uređaj u nekoliko mjeseci koji je nestao u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova. U junu prošle godine izgubljen je USB koji je također bio sastavni dio rendgenskog snimka po cijeni od oko 6 hiljada eura. Slučaj je prijavljen i policiji, no još uvijek se ne zna kako se to dogodilo.