Zadovoljni

Građani Kosova pozdravili su ukidanje novih tarifa za struju, jer se tako štiti 80 posto stanovništva, dok su od Vlade zatražili da se pozabavi podizanjem cijena osnovnih proizvoda.

Osnovni sud u Prištini odlučio je privremeno obustaviti izvršenje odluke RUE o povećanju cijene električne energije. Nakon tužbe Demokratske stranke Kosova, sudija slučaja Kreshnik Kaçiu odlučio je odgoditi izvršenje odluke RUE za cijene energije do konačne odluke.

U međuvremenu, građani kažu da je odluka bila potrebna.

Građanin Hasan Shala rekao je da je ova odluka dobrodošla jer štiti 80 posto stanovništva.

"Očekivana odluka, dobrodošla odluka, štiti 80 posto stanovništva, tako da je treba pozdraviti", rekao je.

Oko ukidanja tarife za struju, jedan od građana optužio je bivšu ministricu Mimozu Kusari jer je prodala KEK.

“Odavno je trebalo da bude ona, ona koja je sada u Pokretu Samoopredjeljenje, Mimoza Kusari. Ona je napravila ovu prodaju KEK-a, naš novac nije roba stranaca, sad je sud dobro uradio, penzije su pale na najmanji nivo", rekao je građanin.

Gezim Berisha pozvao je vladu da se pozabavi povećanjem cijena osnovnih proizvoda.

“Moje je mišljenje da su Vlada i Osnovni sud donijeli ispravnu odluku, zapravo se radi o iznudi za koju se građanima činilo da imaju dodatnu obavezu za struju, iako su cijene porasle u svim sektorima, pa čak i ako se energija smanji do najmanje količine, Vlada ne treba da se bavi samo strujom već i sadašnjim proizvodima”, rekao je građanin.

Demokratska stranka Kosova tvrdi da je RUE, neuvrštavanjem u novu strukturu tarifa za električnu energiju, četiri sjeverne opštine, osim diskriminacije na temelju prebivališta, direktno doprinijela kršenju načela vladavine prava i proširenja državnog suvereniteta u sjevernom dijelu države.

Također, PDK tvrdi da odluka RUE ima nedostatke u pogledu ispunjavanja zakonskih uslova administrativnog postupka.

Demokratska stranka Kosova je putem konferencije za novinare objavila odluku Osnovnog suda u Prištini u kojoj je donesena odluka o obustavi primjene novih tarifa električne energije koje su se počele primjenjivati 9. februara ove godine.

Predsjednik Radne skupine PDK-a Abelard Tahiri zatražio je od RUE da provede sudsku odluku, kao i premijer Kurti, predsjednica Osmani i Pokret Vetëvendosje, za koji je rekao da je bio angažiran na podizanju cijena energije putem komentara.

Dok je član vodstva LDK-a Xhafer Tahiri na konferenciji za novinare upitan o odluci suda da suspendira odluku RUE za visoke tarife električne energije, gdje je rekao da je LDK objavio ovaj zaključak kada su rekli da je nezakonita odluka.

“Drago nam je što je sud poduzeo ovu zaštitnu mjeru, koja osigurava građane Kosova. Mi kao LDK očekujemo reakciju od RUE u i istovremeno tražimo od Vlade Kosova da iznese nove prijedloge za tarife električne energije. Podsjetimo sve građane Kosova da je LDK inicirao u Skupštini Kosova osnivanje istražne komisije, koja će se formirati i koja će učiniti transparentnim svaki cent od preko 200 miliona eura koliko je ova vlada potrošila na energetske subvencije", rekao je Tahiri.