Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi pozdravio je odluku Osnovnog suda u Prištini koji je izrekao privremenu mjeru protiv odluke Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju električne energije.

On je na Facebooku napisao da se PDK usprotivila odluci o poskupljenju struje i izrazio zadovoljstvo što je Osnovni sud u Prištini odobrio zahtjev te stranke za privremenu mjeru obustave izvršenja odluke o poskupljenju električne energije do konačne odluke suda.

"Pokušali smo na vrijeme da osvjestimo vladu o energetskoj krizi, ali ni premijer Kurti ni većina nisu imali hrabrosti da preuzmu odgovornost pred krizom. Jednostavno su izabrali da udvostruče cijenu struje, namećući danak građanima, baš u vrijeme kada su cene osnovnih proizvoda porasle, a troškovi života postali veoma visoki", naveo je Krasniqi.

Krasniqi je rekao da se zato PDK usprotivila poskupljenju struje pravnim sredstvima i dodao da će nastaviti do kraja bitku protiv nepravedne odluke Vlade i Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju struje koja je štetna za građane Kosova.

Povodom odluke Osnovnog suda u Prištini, poslanik PDK Abelard Tahiri je na konferenciji za novinare pozvao Vladu i Regulatornu kancelariju za energetiku da sprovedu tu odluku suda, dodajući da je nesprovođenje sudskih odluka na Kosovu krivično djelo.

"Pozivamo vlast da se vrati građanima od kojih je dobila povjerenje da poboljša kvalitet života", rekao je Tahiri.

Naveo je da danas, kada je Sud doneo odluku, Kosovo proizvodi i prodaje više energije nego što je uvozi, da je potreba za potrošnjom energije smanjena, tako da ne postoji nijedan razlog da se odluka suda ne sprovede.

Tahiri je rekao da oni koji smatraju da tu odluku neće da sprovedu čine krivično djelo i da u tom slučaju članovi Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku mogu završiti u zatvoru.

Demkratska partija Kosova je saopštila da je današnja odluka Osnovnog suda dodatna potvrda potrebe za hitnim formiranjem parlamentarne istražne komisije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri