Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Abelard Tahiri rekao je da je Vlada Kosova netransparentna po pitanju dijaloga Kosova i Srbije i da je podbacila u pogledu angažovanja u spoljnoj politici za članstvo u međunarodnim organizacijama i liberalizaciju viznog režima, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiri je za to optužio premijera Albina Kurtija i ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gërvallu-Schwarz i dodao da će to u utorak biti tema debate u Skupštini Kosova Kurtijem i Gërvallom-Schwarz.

Dodao je da će to biti prilika da se razgovara o mnogim "dešavanjima i skandalima u spoljnoj politici tokom godinu dana Kurtijeve vlade".

Tahiri smatra da je Vlada Kosova u pogledu spoljnopolitičke opredjeljenosti za članstvo u međunarodnim organizacijama i po pitanju liberalizacije viznog režima napravila velike propuste.

"Sazvali smo skupštinsku debatu u utorak sa premijerom i ministarkom spoljnih poslova na kojoj ćemo pokrenuti sva ova pitanja koja su naša preokupacija kao opozicione stranke. Ovdje imamo izuzetno veliki zastoj u pogledu daljeg zalaganja ili za liberalizaciju viznog režima ili za ispunjavanje uslova u vezi sa evropskim integracijama", rekao je Tahiri.
 
Tahiri kaže da je Kurtijeva vlada izuzetno zatvorena po pitanju dijaloga Kosova i Srbije i da je vrlo malo informacija o tome kakvu agendu ima Vlada Kosova, koliko puta je pokretala pitanje nestalih i drugih otvorenih pitanja sa Srbijom.

"Kao parlament suočavamo se sa izuzetno velikim nedostatkom transparentnosti. Postoji nekoliko rezolucija Skupštine Kosova koje obavezuju premijera Kosova da dolazi nakon svakog sastanka i podnosi izveštaj Skupštini Kosova. Izvještaji se nisu desili, ali je bilo nekih rasprava koje su bile na zahtjev opozicionih parlamentarnih partija", naveo je Tahiri.

Prema njegovim riječima, Kosovom upravlja zamrznuta spoljna politika sa aspekta i predsjednice Vjose Osmani i Vlade Kosova.

"Godinu dana imamo zamrznutu spoljnu politiku i po pitanju predsjednika koji predstavlja Kosovo u spoljnoj politici i vlade Kosova", rekao je Tahiri i naveo u tom procesu treba da postoji snažno lobiranje kod prijateljskih zemalja Kosova kako bi se iskoristila "zlatna prilika" u pogledu članstva u Savjetu Evrope.

Smatra da je taj proces narušen poslije posjete zamenika premijera Kosova Besnika Bislimija Savjetu Evrope sredinom marta, kada je izneo neistine u vezi sa sadržajem sastanka sa zamenikom generalnog sekretara Savjeta Evrope Bjornom Bergeom.

Naime, Bislimi je priznao da je tada napravio grešku i izvinio se Bergeu jer je upotrebio "neprikladan termin". On je naveo da je pogrešio jer je trebalo da napiše "obavjestili smo Bergea o inicijativi Kosova za članstvo u SE", umjesto što je napisao da je Berge "pozdravio" tu inicijativu.

"Ovaj proces je oštećen, ali i dalje vjerujem da će Kosovo vjerovatno napredovati u ovom procesu zbog činjenice da je Rusija suspendovana od strane Savjeta Evrope", naveo je Tahiri.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online