Prosperitet EU diskutabilan

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazllum Baraliu kazao je da kritike zbog neodržavanja srpskih izbora, kao i zbog ostalih pravnih pitanja mogu uticati na Kosovo, ali da sa druge strane ono nema šta uzgubi, jer je proces evrointegracija stao.

Baralliu smatra da Evropska unija i njeni članovi, kao i zemlje Kvinte treba da imaju usklađene i korektne stavove po svim pitanjima i vrijednostima EU na kojima je ona i zasnovana.

"EU se zalaže za vladavinu prava, da se treba boriti protiv organizovanog kriminala, i poštovati zakoni a sa druge strane oštro reaguje i ističe da će biti otežan put Kosova, ako ne dozvoli održavanje izbora. Zapravo je Vlada Kosova bila spreman na dogovor, ali srpska vlada nije pristala na zahtjeve, jer ne priznaje Kosovo", kazao je Baraliu.

Baraliu je naveo da je, sa druge strane, zakonima Kosova predviđeno kako zajednice mogu da glasaju i da Evropska unija podržava poštovanje tih zakona, što je pa je po njemu stav EU bio kontradiktoran. Takođe je istakao, Kosovo može da trpi posljedice, ali da po pitanju integracija nema šta da izgubi, kao ni ostale zemlje Zapadnog Balkana.

"EU je jasno i glasno rekla da je proces proširenja stao. Nakon rata u Ukrajini, EU će biti iluzija zajedničke Evrope. Vrlo je diskutabilno šta će se desiti u budućnosti, hoće li EU postojati. Mnogo toga će se promjeniti, tako da ni Kosovo, ni Srbija nemaju šta da izgube ne poštujući njihove zahtjeve", rekao je Baraliu.

Baraliu je istakao da se neipunjavanje ostalih obaveza Kosova, kao što su vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani, odabir državnog tužioca od strane Tužilačkog savjeta Kosova bez konsultacija sa ambasadama kvinte i EU na Kosovu, neusvajanje zakona o istopolnim brakovima, može loše odraziti, ali da je u pisanju Ustava Kosova učestvovala i EU, koja, kako ističe, sada traži kršenje tog Ustava.

"Ako je nešto ustavom predviđeno, zašto traže kršenje? Većina zemalja u svijetu predviđa civilnu, odnosno faktičku, a ne pravnu zajednicu. Za neke zemlje je pravna zajednica neprihvatljiva iz više razloga, religioznih, nacionalnih, političkih", kazao je Baraliu.

Prema njegovim riječima Zapadni Balkan geografski pripada Evropskoj uniji, ali je proces integracije i prosperitet same EU diskutabilan.

"Ispalo je da je EU iluzija. Sada se mora usresrediti na sebe i rješiti svoje probleme, a zatim da probleme Zapadnog Balkana shvati ozbiljno. Ne bi trebalo da se EU hermetički zatvori i predstavlja politiku koja je omalovažavajuća, već treba da se ponaša ozbiljnije. Mislim da nije bila dovoljno usresređena, ne shvativši šta su ozbiljni problemi koji su se u međuvremenu dešavali", kazao je Baraliu.

Baraliu je naveo da je EU bila pogrešan put za sve nacije u Evropi.