Tranzicija vojske

Premijer Albin Kurti izjavio je da je Vlada Kosova zatražila od SAD da pomognu Kosovu u članstvu u NATO i da je velika vjerovatnoća da zbog mnogih faktora, Kosovo prije može da uđe u NATO nego u EU, prenosi Lajmi.

"Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD da nam pomognu u pogledu članstva u NATO, dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske. Povećavamo budžet za odbranu za 52 odsto i vidimo Ameriku kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti naše sigurnosti ali i u našim koracima ka članstvu u NATO i vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti", rekao je Kurti.

On je naveo da je Rusija zainteresovana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije. Prema njegovim riječima, Republika Srpska u BiH danas je postala svojevrsni ruski Kalinjingrad u regionu. 

Kurti je rekao da je privreda ove godine dobro poslovala, jer je Kosovo imalo rast domaćeg bruto domaćeg proizvoda od 10,53 odsto, najveći je u posljednje dvije decenije, i ima povećanje poreskih prihoda na 34 odsto.

Prema Kurtijevim riječima, postoji i povećanje direktnih investicija na 22 odsto i povećanje izvoza za 18 odsto.

Premijer Kurti je, u razgovoru sa novinarom "Politico Europe" i novinske agencije ANA u okviru Delfi ekonomskog foruma, rekao da za dvije decenije na Kosovu nije bila tako jaka borba protiv korupcije kao u posljednjoj godini i naveo da je oko 300 javnih funkcionera uhapšeno zbog korupcije.