Nova dinamika

Šef kabineta predsjednice Kosova Blerim Velja izjavio je da će nakon što su završeni izbori u Srbiji doći do nove dinamike u procesu dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

"Poslije izbora u Srbiji doći će do nove dinamike u procesu dijaloga, budući da realno ima još većeg američkog miješanja u ovaj proces. Doći će do intenziviranja pokušaja postizanja konačnog političkog dogovora, koji bi trebalo da bude zasnovan na međusobnom priznanju dvije zemlje", rekao je Vela u emisiji "Rubikon" i dodao da će to biti primjetino već za nekoliko nedjelja.

Vela je kazao da je stav Kosova da postignuti sporazumi nemaju vrijednost dok se ne postigne konačni sporazum koji podrazumijeva međusobno priznanje.

Govoreći o saopštenju zemalja Kvinte u kome se navodi da su razočarane, jer Kosovo nije dozvolilo održavanje izbora na Kosovu, Vela kaže da je prekinuta loša praksu, koja je ranije postojala.

"Tako nešto nismo mogli da dozvolimo zbog Ustava i principa suvereniteta. Preduzeli smo svaki korak da ponudimo Srbiji mogućnost za dogovor, pa da u okviru tog sporazuma ima reciprocitet, da bi povodom organizovanja izbora na Kosovu, gdje ima Albanaca koji imaju dvojno državljanstvo, mogli da glasaju u tom procesu. Jednostavno, Srbija je, zapravo, svojim pristupom pokazala da je u stanju da suspenduje demokratiju samo da bi pobegla od realnosti nezavisnog Kosova, da uskrati pravo glasa građanima sa dvojnim državljanstvom", rekao je Vela.

Vela je istakao da ne očekuju da se odnos zemalja Kvinte prema Kosovu promjeni i naveo da sa tim zemljama postoji intenzivna komunikacija.

"Konsultacije se nastavljaju, vjerujte da će se vratiti na dinamiku koju smo imali prije tog saopštenja. Ne očekujemo posljedice u procesu dijaloga nakon ove izjave, jer će se vidjeti da je naš principijelan pristup vredan nagrade", rekao je Vela.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline