Sastanci sa opozicijom Kosova

Premijer Albanije Edi Rama za manje od dva mjeseca sastao se u Tirani sa liderima tri opozicione parlamentarne stranke Kosova. Stručnjaci za politička dešavanja na Kosovu kažu da je u pozadini tih sastanaka možda priprema za promjene u izvršnoj vlasti na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Nakon što je predsjednik najveće opozicione stranke PDK Memli Krasniqi posjetio premijera Albanije Edija Ramu, na njegov poziv otišao je lider LDK Lumir Abdixhiku, a posjetu kosovske opozicije završio je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj. Prema riječima učesnika tih sastanaka, bilo je riječi o povećanju saradnje dvije zemlje.

Međutim, stručnjaci za politička dešavanja na Kosovu ocjenjuju da se iza ovih sastanaka može kriti još nešto, pa tako analitičar Artan Muhaxhiri pominje ulogu koju Rama možda ima u promjeni sastava Vlade Kosova, koju predvodi Albin Kurti, sa kojim Rama nije u dobrim odnosima.

"Ako Rama dobija zahtjeve naših međunarodnih saveznika za ideju koja bi, po njima, trebalo da bude korisnija za Kosovo, posebno u smislu unapređenja evropske agende, jer se vidi da je ona totalno blokirana, onda naravno može sebi dati pravo da doprinese bilo kojoj promjeni. U svakom slučaju, promjena u Vladi i promjena na evropskom putu Kosova", izjavio je Muhaxhiri za RTV Dukagjini.

Drugi Ramin cilj je, prema mišljenju Muhaxhirija, da javno dokaže da nema nesuglasica sa svim kosovskim liderima, osim sa Kurtijem.

Ali poznavaoci dešavanja u Albaniji misle drugačije. Analitičar Ben Andoni kaže da je Rama održavao sastanke sa opozicijom sa Kosova kako bi poboljšao svoju poziciju u očima građana Kosova.

"Da zaista pokaže da je u svakom slučaju Kosovo, identifikacija matične države koju Albanija ima i identifikacija glavnog lika koji može da služi kao neka vrsta ličnosti nad strankama, jeste Rama. Svojevrsni kult pojedinca ali regulisan u kosovskom okruženju i Kosovu da vidi Ramu kao ličnost koja može biti iznad partija", izjavio je Andoni.

Tokom posjete Albaniji, trojica opozicionara sa Kosova su se sastala i sa drugim zvaničnicima i političarima.

Kurti i Rama su se posljednji put sastali u septembru kada je albanski premijer boravio u posjeti Prištini. Oni su se sastajali i van Kosova i Albanije, na raznim međunarodnim forumima.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi