Težak rez

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova Mehmet Kraja izjavio je da je premijer Albanije Edi Rama bio pristalica ideje o podjeli Kosova, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, dogovor je bio između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija i premijera Albanije Edija Rame. Kraja je za KTV rekao da je ideja o podjeli Kosova i dalje živa u medijima i grupama političara.

"Taj sporazum i dalje opstaje. Nije da je na dnevnom redu kao što je tada bio, ali i dalje opstaje u medijima, u grupama političara. Ideja je da Kosovo može da riješi problem sa Srbijom teškim rezom. To je teza za koju ne bih želeo da vjerujem da može da opstane na Kosovu toliko dugo, uprkos činjenici da su akteri koji su ga kao takvog promovisali, u ovom slučaju Thaçi i Vučić, odustali. Još uvijek kruži Kosovom", rekao je Kraja.

On je naveo da se zalaže za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ali da bi tako nešto, prema njegovim riječima, neophodno da se uradi u budućnosti.

"Bilo da se Kosovo pridruži Albaniji ili ne, mora se jednom zauvijek ojačati, a onda bi potonji razvoj događaja mogao da govori o situaciji kada dve zemlje održe referendum. U dalekoj budućnosti, vidim da je to neophodno", dodao je on.

Kraja je naveo da je inicijativa "Otvoreni Balkan" bila Vučićeva ideja, a to je, prema njegovim riječima, iskoristio i premijer Rama.

"Rama izlazi i ponosan je na to što im je Srbija donela pšenicu, u vrijeme kada ima problema sa uvozom, ali ne kaže da je Srbija dobila naftu iz luke Durs", rekao je Kraja.

On je naveo da Srbija dugi niz godina nije mijenjala svoj pristup Kosovu, a da Kosovo nikada nije bilo bezbjednije nego sada.

Kraja kaže da situacija nije alarmantna, iako je, kako tvrdi, Srbija uspostavila vojne baze oko Kosova.

"Nema sumnje da je Srbija, činjenicom da nije promjenila strategiju, što tvrdi u odnosu na Kosovo, sasvim normalno da predstavlja pretnju Kosovu. To je nešto u skladu sa činjenicom da napravila je baze oko Kosova, to nešto dokazuje. Neću da dižem uzbunu u vezi sa Srbijom. Mislim da je Kosovo bezbjedno. Možda ima provokacija, takvih stvari, ali sa bezbjednosne tačke pogled, nikad nije bilo sigurnije", rekao je Kraja.

Istakao je da se odbrambeni kapaciteti Kosova moraju da se integrišu u NATO, inače, prema njegovim riječima, Kosovo nema druge šanse.

"Mi kao dio NATO-a ili sa činjenicom da imamo prisustvo NATO-a, treba da se osjećamo bezbjedno. Mi nastavljamo da vodimo našu politiku s obzirom na ovu činjenicu… Naravno, NATO ne riješava političke probleme i mislim da je dobro što se u ovom trenutku odbrambene sposobnosti razvijaju u saradnji sa NATO-om", rekao je Kraja.

Smatra da je demokratija na Kosovu razvijenija nego u Albaniji, Srbiji, Mađarskoj i Turskoj.

On je rekao da je Albanija među zemljama za koje su izbori neka vrsta oligarha "pošto kada su na vlasti, teško mogu da odu".

Kraja je naveo da lideri tih zemalja stvaraju različite instrumente za zadržavanje vlasti po svaku cijenu.

"Svi smo znali za Vučićevu pobjedu. Oni su tip oligarha koji, kada su na vlasti, jedva da odu. Stvaraju kontinuirane instrumente. Oni formalno poštuju slobodne izbore, ali su napravili instrumente koji ništa ne mijenjaju po ovom pitanju. Ovo nije samo sa Srbijom ima i drugih država", rekao je Kraja.

"Albaniji će biti teško da ne pobjedi Edi Rama. Znam da i ovde ima svoje pristalice, pravo je Albanije da bira koga hoće, ali (Rama) je uradio mnogo stvari koje su stvorile priliku za sebe, kao što je manipulisanje medijima i uništavanje opozicije. To su dvije akcije koje je uradio na veoma maestralan način. Neka se sada Rama spremi za četvrti mandat", dodao je Kraja.

On je rekao da Srbija nastavlja da diskriminiše Albance u preševskoj dolini, pri čemu je pomenuo brisanje Albanaca iz biračkih spiskova.

"Ne vjerujemo da smo imali priliku da uradimo bilo šta drugo, ali je bilo neophodno u evropskim agendama, na raznim sastancima da se pokrene ovaj problem i da se u nekom obliku stvori ideja reciprociteta, za tretman Albanaca u preševskoj dolini, u odnosu na tretman Srba na Kosovu", rekao je Kraja.

On je istakao da se vodi računa da Srbima na Kosovu ništa ne nedostaje.

"Naravno, to nalaže Ustav, u vreme kada je u Srbiji stalna diskriminacija Albanaca. Ni Albanci nisu nevini, pogotovo kada nedostaje jedinstvo", rekao je Kraja.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline