Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je da Nacrt zakona o Tužilačkom savjetu predviđa novi sastav tog pravosudnog tijela i kritikovala sadašnji sastav Tužilačkog savjeta, za koji je rekla da je pod uticajem interesnih grupa i politike, prenosi Lajmi.

"Na Tužilački savjet su uticale interesne grupe, ali i politika. Svi smo svjedoci da i pored skandala koje smo javno vidjeli, nije preduzeta nikakva ozbiljna akcija na njihovom rješavanju", rekla je Haxhiu koja je Skupštini Kosova predstavila Nacrt zakona o Tužilačkom savjetu.

Haxhiu je navela da su povodom nacrta tog zakona dobijena dva pozitivna mišljenja Venecijanske komisije.

Dodala je da će Tužilački savjet Kosova imati novi sastav, sa tužiocima i netužiocima.

"Ali proporcija ili razlika u brojevima između članova koji gone i koji ne gone biće jedan. U početku će novi sastav imati dva člana iz osnovnih tužilaštava, bilo iz Apelacionog ili Specijalnog tužilaštva i glavnog državnog tužioca po službenoj dužnosti. Kako Ustav kaže, Skupština prema ovom amandmanu ima pravo da bira dva netužilačka člana, dok je glavna novina imenovanje člana od strane narodnog poslanika uz konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Sadašnji članovi Veća na preporuku Venecijanske komisije će baciti žrijeb i trojica od njih devetorice ostaće da obavljaju svoj mandat, dok će se ostali vratiti na dužnost tužioca", rekla je Haxhiu predstavljajući nacrt zakona.

 Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline