Evropska perspektiva

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog podsjetio je je putem video poruke na Twitteru da je na današnji dan, prije šest godina, stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi ugovoreni odnos između EU i Kosova, čime je definisana njegova evropska perspektiva.

Tokom posljednjih šest godina, u saradnji sa EU, Kosovo je radilo na veoma važnim procesima, uključujući sektore pravosuđa, trgovine, obrazovanja i zapošljavanja, naveo je Szunyog i dodao da su politički dijalog i dobrosusedski odnosi važan dio toga.

"To je vitalno sredstvo za sprovođenje ciljeva Zelene agende, prelaskom na održivu proizvodnju energije i obezbjeđivanjem zaštite životne sredine", rekao je Tomáš Szunyog.

Ugovor je, kako je ukazao, potpisan na početni period od deset godina, sa mogućnošću produženja.

"Naredne četiri godine treba iskorititi za postizanje značajnog napretka. Što se više sporazum bude sprovodio, Kosovo će imati više koristi. Uloga Vlade Kosova je da preuzme vođstvo i obezbjedi da se sve obaveze koje prozilaze iz SSP ispune, uz podršku i saradnju sa Skupštinom, civilnim društvom i prvatnim sektorom", naveo je Szunyog.

On je poručio da je EU partner Kosova i da su spremni da pomognu.

"Zajedno možemo da postignemo nešto", poručio je ambasador EU.

Izvor: Kosovo Online