Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da Rusija ima satelit na Zapadnom Balkanu, kao što je Srbija koja je, kako je rekla, posljednjih godina povećala ekonomsku i vojnu saradnju sa Rusijom do mjere koja treba da zabrine ne samo zemlje regiona, nego i šire, prenosi Koha.

"Očigledno može biti posljedica po naš region, posebno u pogledu bezbjednosti. Rusija i dalje ima satelit u našem regionu, a to je Srbija. Srbija već neko vrijeme služi ruskim interesima. Ona je posljednjih godina povećala ekonomsku i vojnu saradnju sa Rusijom, do te mjere da je to briga ne samo za zemlje regiona koje vole mir, već i za naše partnere širom svijeta", rekla je Osmani u intervjuu za ABC Australia.

Na pitanje zašto NATO nije intervenisao u Ukrajini na isti način kao što je intervenisao bombardovanjem SRJ, Osmani je rekla da protivnik nije isti i da je riječ o Rusiji, jednoj od najmoćnijih nukelarnih sila, a da je rizik mnogo veći.

"NATO ne radi isto, jer se ne suočava sa istim agresorom. Suočava se sa Rusijom, jednom od najvećih nuklearnih sila na svijetu. To znači da su opasnosti veće nego u bivšoj Jugoslaviji u to vrijeme, kada smo svi morali da se borimo protiv 'balkanskog mesara', Miloševića. Vjerujem da naši saveznici u svijetu mogu više. Ne smemo zaboraviti da je kiseonik za ovaj rat ruska ekonomija", rekla je Osmani aludirajući na to da Rusiji treba uvesti veće sankcije.

Osmani je poručila da "nikad više" ne treba da bude samo slogan, već akcija i da se mora učiniti sve da se zaustavi stradanje građana Ukrajine pred, kako je navela, strašnim ničim izazvanim ratom.

"Vjerujem da tamo moramo da zatvorimo svaku rupu koja pomaže privredi Rusije, bilo da je riječ o energetskom sektoru ili oligarsima koji su vijekovima vodili tu zemlju. Moramo da obezbjedimo da istovremeno EU, SAD, Australija i druge zemlje koriste jasan jezik prema zemljama koje pomažu Rusiji. Ne radi se samo o Rusiji, već i o ruskim saveznicima širom svijeta", rekla je Osmani.

Osmani je navela da su "genocidne namjere" ruskog predsjednika Vladimira Putina bile jasne od početka.

"Svijet mora da reaguje kako bi zaustavio patnju ukrajinskog naroda", rekla je predsjednica Osmani.

Osmani kaže da su slike Ukrajine poznate građanima Kosova.

"Građani Kosova su bili žrtve genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tokom 1990-ih, zločina počinjenih kao rezultat Miloševićeve genocidne politike. Ovo su užasna sjećanja na našu prošlost, ali i podsjetnik da još nije zadovoljena pravda za žrtve ovih zločina. Prošli smo kroz ovo. Bili smo izbjeglice, tako da smo pokazali solidarnost i prva smo zemlja na Zapadnom Balkanu koja je uvela sankcije u skladu sa našim partnerima kao što su SAD, EU, ali i Australija i drugi partneri. Sigurno ćemo preduzeti akciju protiv Rusije", rekla je Osmani.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore