Šef Kancelarije EU

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog rekao je da bi Vlada Kosova trebalo da uradi domaći zadatak i da predstavi uspehe zemaljama članica Evropske unije kako bi dobila podršku za liberalizaciju viznog režima, prenosi Kosovo press.

On je rekao da Kosovo treba da se približi državama članicama kroz rad preko ambasada koje ima u zemljama EU i naglasio da se to do sada nije dogodilo.

Dodao je da mu je teško da razumije zašto do sada nije došlo do liberalizacije viza za Kosovo.

"Ipak, to nije pitanje za institucije Evropske unije jer su one učinile svoj dio posla, ali mi imamo Evropsku komisiju, imamo primjedbu na niz rezolucija Evropskog parlamenta iz 2018. godine ali da je odlučivanje u državama članicama, o tome odlučuje Savjet EU. Ponovo kažem, voleo bih da vidim više da se Vlada Kosova približava državama članicama, da radi preko svojih ambasada, ima mnogo ambasada koje Kosovo ima u zemljama članicama EU“, izjavio je Szunyog na konferenciji koju je organizovao Evropski savjet investitora povodom šeste godišnjice stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naveo je da je pitao jednog od bivših ambasadora Kosova koliko puta je posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova i razgovarao sa ovim institucijama koje su nadležne za šengenska pitanja i pitanja migracija i on je rekao da to nije učinio nikada.

"Nikada nije dobio instrukcije da iznese brojke, na primjer u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, da preduzmemo aktivne korake i razgovaramo sa ljudima koji donose odluke. Zato bih voleo da vidim da i vlast radi svoje domaće zadatke da predstavi uspjehe na ovom polju i da radi sa državama članicama kako bismo dobili neophodnu podršku Savjeta“, kaže Szunyog.

Poručio je da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosovo proširilo u trgovinskom smislu što je stvorilo podsticaje za privlačenje stranih investitora.

Szunyog kaže da Vlada mora da podrži privatni sektor, da ima ključni zadatak da gura Kosovo ka reformama vladavine prava.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press