Srbija odbila...

Predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Lila kaže da je Kosovo bilo zainteresovano za pronalaženje rješenja za organizaciju izbora 3. aprila na Kosovu, ali da je Srbija odbila da se obrati Vladi po tom pitanju, prenosi Telegrafi.

Ona je naglasila da je rješenje trebalo da bude doneto u skladu sa zakonima Kosova i najboljom evropskom praksom.

"Zahtjev Srbije za održavanje izbora na Kosovu propraćen je sa mnogo kontradiktornosti, ali smo ostali odlučni da zaštitimo svoj suverenitet", rekla je Kusari Lila.

U vrijeme održavanja izbora u Srbiji, kako navodi, povučene su mnoge paralele između Kosova i Ukrajine jer su postojale "sličnosti između ruske i srpske brutalnosti".

“Srbija već legitimizuje zločine koji se pojavljuju u Ukrajini, a koji se ne razlikuju od zločina koje je Srbija počinila na Kosovu. Paralela koju sam podvukla nije slučajna digresija, ona ima veze sa tim da je Srbija odbila da se obrati Vladi Kosova kako bi omogućila Srbima da glasaju“, rekla je ona.

Dodala je da Srbija svojom dominacijom nema za cilj da olakša život Srbima na Kosovu, već naprotiv, da ga oteža.

"Izborni proces u Srbiji doneo je brisanje imena 6.000 Albanaca iz preševske doline sa biračkog spiska. Ovo je varvarski čin, isto što i deportacija ili etničko čišćenje, to je hegemonistička Srbija“, poručila je Kusari Lila.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi