Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Mimoza Kusari-Lila rekla je da su izborni rezultati u Srbiji pokazali prorusku orijentaciju i da je demokratija za Srbiju daleka destinacija.

Kusari-Lila je na današnjoj plenarnoj sjednici rekla da je Srbija dokazala da namjerava da otežava život manjinama, o čemu svjedoči i brisanje 6.000 građana iz matičnih knjiga.

„Srbija, osim 23. februara, kada je stala na stranu Rusije i genocida koji čini u Ukrajini, sada legitimiše zločine koji nam se pokazuju u Buči, Irpinu i drugim gradovima, a koji se nimalo ne razlikuju od slika Račka, Kruše, Rezale, Izbice i mnogih drugih masakra na Kosovu. Srbija svojom hegemonijom nema za cilj da olakša život manjinama na Kosovu, već se u stvari specijalizovala da manjinama otežava život. Izborni proces u Srbiji istakao je brisanje 6.000 Albanaca iz biračkog spiska. Brisanje imena je varvarski čin, ovo je hegemonistička Srbija koja ovim izbornim procesom potvrđuje svoju orijentaciju, ne proevropsku, već prorusku“, rekla je ona.