Sindikalci traže zaštitu

Zatvorenik u zatvoru visoke bezbjednosti u Podujevu, u utorak oko 15 časova fizički je napao službenika koji je tom prilikom zadobio povrede lica, zbog čega mu je ukazana ljekarska pomoć u Kliničkom centru Kosova, prenosi Reporteri.

Povodom slučaja reagovalo je i Udruženje sindikata ove ustanove, koje je zatražilo povratnu informaciju o bezbjednosti u obavljanju dužnosti.

Zatvorski sindikat za bezbjednost u saopštenju navodi da najoštrije osuđuje napade i prijetnje zatvorenika na kazneno-popravne ustanove i navodi da je slučaj napada na popravnog službenika u utorak samo jedan od mnogih nedavnih slučajeva u kojima nije bilo reakcije Ministarstvo pravde, Ombudsmana, Savjeta za zaštitu ljudskih prava, ili drugih institucija.

"Zatvorski sindikat visoke bezbjednosti najoštrije osuđuje neprekidne napade i pretnje zatvorenika službenicima u kazneno-popravnoj ustanovi. Slučaj koji se dogodio u utorak, kada je službenika napao osuđenik na izdržavanju kazne u KPZ-u i teško ga povredio, samo je jedan od mnogih slučajeva koji su se desili u posljednje vrijeme, iako nije stigao odgovor iz Ministarstva pravde, Ombudsmana ili drugih institucija koje bi bez razmišljanja trebalo oštro da reaguju. Zahtjevamo hitnu reakciju koja će preispitati uslove i obezbjediti dovoljnu sigurnost za obavljanje dužnosti službenika KPZ koji se svakodnevno suočavaju sa osobama koje su počinile najteža krivična djela“, navodi se u saopštenju.

Takođe, sindikalci Kazneno-popravnog zavoda zahtjevaju zdravstveno i životno osiguranje, kao i konkretne korake od institucija protiv svakog napada ili pretnje protiv službenika.

"Zdravstveno i životno osiguranje je neophodno Kolegi želimo brz oporavak i pozivamo institucije da preduzmu konkretne korake koji će sankcionisati svaki napad ili pretnju na službenike“, navodi se dalje u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri