Kosovo-Njemačka

Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola Kosova i Njemačke zvanično je potpisan, potvrdio je sinoć ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla.

Sveçla je u objavi na Facebooku naveo da je rado prihvatio poziv državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture u njemačkoj saveznoj vladi, Olivera Lukšića.

"Zahvalio sam g. Lukšiću za spremnost da se ovaj sporazum postigne, ali i za spremnost da se otklone svi izazovi koji se mogu pojaviti tokom njegove implementacije“, naveo je ovaj ministar.

Precizirao je da su kosovska ambasada u Berlinu i šest konzularnih predstavništva u Njemačkoj, maksimalno angažovani na pružanju pomoći građanima u procedurama za zamjenu kosovskih vozačkih dozvola.

Tvrdi da je ovo jedan od najvažnijih, ali i olakšavajućih procesa za dijasporu.

"Omogućavanje života i aktivnosti naše dijaspore je pre svega naša obaveza, koju moramo da ispunimo zajedno sa našim saveznicima, u svim zemljama u kojima su oni“, naveo je.

Podsjetimo, njemački Bundestag odlučio da omogući građanima Kosova i Albanije da zamjene dozvole bez polaganja dodatnih ispita, te da je ova odluka počela da se primjenjuje od 27. marta.