Regulisano nacrtom zakona

Osuđenici iz Danske koji će zatvorsku kaznu služiti na Kosovu moraće sami da plaćaju zdravstveno osiguranje od plate koju će primati za rad u zatvoru, prenosi Koha.

Osobe koje su u Danskoj osuđene na kaznu zatvora i deportaciju za krivična djela, kaznu će izdržavati na Kosovu u skladu sa sporazumom koji su postigli Kosovo i Danska. To je regulisano nacrtom zakona o transferu zatvorenika.

Neke organizacije za ljudska prava kritikovale su nacrt, poput danskog instituta protiv torture "Dostojanstvo" koji smatra da je problematično ako ne postoje alternativna rješenja i ako zatvorenici, iz određenih razloga, nemaju zdravstveno osiguranje.

"Nacrt nema plan B, ako nije moguće obezbjediti privatno zdravstveno osiguranje. Pominje se samo plan A, ne zna se da li se može ostvariti", rekla je članica instituta "Dostojanstvo" Marie Brascholt.

Prema nacrtu zakona, deportovani osuđenici, izdržavače kaznu na Kosovu od 2023. godine, a biće im ponuđen sličan tretman kakav su imali u danskom zatvoru.

Prema ocjeni Ministarstva zdravlja, liječenje u zatvoru trebalo bi da bude u nadležnosti danskih ljekara. Nacrt zakona predlaže da tretman u zatvoru nadgleda Danska agencija za bezbjednost pacijenata. Međutim, nije definisano koliko često.

Odjeljenje za ljudska prava kritikuje i mogućnost da Ministarstvo zdravlja utvrdi pravila u oblasti zdravlja koja zatvorenici mogu da izbjegnu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore