Finansijski ekspert

Finansijski ekspert Florin Aliu rekao je da bi Vlada Kosova trebalo da dozvoli povlačenje sredstava iz Penzionog fonda, kao mjeru koja bi ublažila vanredno povećanje cijena, prenosi Koha.

Prema riječima Aliua, povlačenjem sredstava iz Fonda ublažio bi se problem, s obzirom da Vlada nije odgovorila drugom vrstom pomoći.

"Što se tiče Fonda, mislim da je zbog nereagovanja Vlade ovo jedino preostalo rješenje, s obzirom na ogroman rast cijena. Ljudi bi dobili svoju ušteđevinu. Svako štedi svoja sredstva kako hoće. Ovo nije rješenje, ali ublažava neke od problema. Dali smo prvi presedan sa 10 odsto i tada je bio veliki zahtjev građana", kazao je on.

Kako dodaje, diskutabilno je da li iznos treba da bude 20 ili 30 odsto i da je za to potrebno odraditi duboku analizu.

Aliu je istakao da bi i sam povukao sredstva iz Fonda, jer vlada nije ostavila alternativu.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu slaže se da ne postoji drugi način da se podrže građani, osim novog povlačenja novca iz Fonda.

"Ni nakon ekonomske krize koja je zahvatila Kosovo, nismo imali akcije kao što su to preduzimale druge zemlje, upoređujući naše dvije susjedne zemlje, Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Zahtjev koji sam predložio Skupštini odnosi se na povlačenje 10 do 30 odsto sredstava iz Fonda. Ovo je jedna od posljednjih prilika, jer ne preostaje drugi put da se podrže građani i da se da još jedna prilika da se vladina sredstva usmere ka najugroženijim kategorijama", rekao je Haxhiu.

Član Alijanse za budućnost Kosova Haki Shatri kazao je da iznenađuje hladan odnos Vlade prema novonastaloj situaciji.

"Iznenađuje hladan odnos Vlade prema novonastaloj situaciji nastaloj posebno u ovih posljednjih četrdeset dana tokom ruske invazije na Ukrajinu, promjenama na međunarodnom tržištu, u proizvodima i robama koje uvozimo", kazao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline