Bivši poslanik LDK

Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bislimi uputio je pismo šefu evropske diplomatije Josephu Borellu u kojem traži da se Srbiji oduzme status zemlje kandidata za članstvo u EU zbog "podrške koju daje Rusiji u njenoj vojnoj agresiji na Ukrajinu", prenosi Telegrafi.

Bislimi kaže da su izbori 3. aprila u Srbiji još jednom dokazali prorusku orijentaciju Srbije.

"Srbiji koja odbija da prihvati evropske demokratske vrijednosti nije mjesto u EU. Srbija je na izborima zapečatila svoj antievropski stav, jasno dokazujući da je samo 'mala Rusija' Balkana, država koja je između prozapadnog saveza i istorijskih i tradicionalnih proruskih veza, izabrala da bude vođena režimom čiji su koreni duboko ukorijenjeni u ideologiji genocidne akcije u nedavnim balkanskim ratovima, režimom koji je brutalno i frontalno prezirao EU služeći Rusiji, koja danas čini zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, što je i Srbija tadila u Bosni i Hercegovini", navodi se u pismu Bislimija.

Bislimi je dodao da ova je politička realnost "opravdana nedavnim izborima u Srbiji" što dokazuje i potvrđuje njegovu argumentaciju da Srbiju treba odmah ukloniti sa liste kandidata za EU.

U pismu se ističe da Evropska komisija treba odmah da pozove pet država članica (Kipar, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju) koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da je priznaju sada.

"Za svaku je pohvalu istinska posvećenost Kosova evropskim vrijednostima i njegova podrška stavovima EU u ovom trenutku krize. Svaki dalji nastavak EU u smislu milovanja Srbije i 'neutralnosti' za Kosovo je neopravdan i štetan za budućnost same EU", naveo je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi