Rasvjetljavanje navoda

Osnovno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je da je pokrenulo istragu u vezi sa novim zapošljavanjem na konkursu Kosovske energetske korporacije.

U ponedjeljak su pojedini mediji prenijeli navode o prevari u zapošljavanju više od 100 ljudi.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, biće preduzete sve neophodne istražne radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja ovih navoda, u skladu sa važećim zakonskim odredbama.

Pored medija, u utorak je opoziciona stranka Demokratski savez Kosova optužila Pokret Samoopredjeljenje za postavljanje militanata u KEK-u i zahtjevala poništenje konkursa, a pozvala je tužilaštvo da to ispita.

"Poslednji slučaj je kada se prijavilo 4.668 ljudi (u KEK-u) i zaposleno je 128 militanata i rođaka LVV. Zahtjevamo da se ovakav trend zaustavi. LDK zahtjeva da se ovaj konkurs odmah poništi. Otpuštanje i suspenzija svih funkcionera u KEK-u. Pozivamo tužilaštvo da sprovede istragu“, izjavio je portparol LDK, Sibel Halimi na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, premijer Albin Kurti je negirao optužbe da su pristalice Samoopredjeljenja zaposlene u Kosovskoj energetskoj korporaciji. Kurti je rekao da ukoliko je bilo nepravilnosti na konkursu KEK-a, da će iste biti ispravljene razmatranjem žalbi.

"Nema zapošljavanja militanata i postoje komisije koje iznose procijenu, jer postoje testovi u pisanom obliku i intervjuisanje i takođe postoji pravo žalbe. Ukoliko je bilo nepravilnosti, nepravdi, žalbama i njihovim razmatranjem biće ispravljene“, rekao je Kurti u utorak.