Nije članica UN

Viši istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Gëzim Shala rekao je da Kosovo nema mogućnost da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, a i da to uradi pokazala bi da nije ozbiljna jer, prije svega nije članica UN, prenosi RTK.

On je to rekao povodom godišnjice izjave premijera Albina Kurtija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid.

"Ne postoji proceduralni legitimitet za podnošenje tužbe, pa bi stoga, ako bi eventualna tužba ove prirode išla pred Međunarodni sud pravde, Kosovo bi ispalo neozbiljna država. I ako pokušamo da se ponašamo na ovaj način, ovo je katastrofa za sve porodice žrtava ratnih zločina, jer se igra njihovim osjećanjima", rekao je Shala.

Direktor Fonda za humanitarno pravo sa Kosova Bekim Blakaj rekao je da je neozbiljno da se govori o mogućnosti podnošenja tužbe za genocid dok istraga još ne počne, kao i da je za dokumentovanje genocida potrebna duga istraga.

"Neozbiljno je da se to pominje u javnosti jer istraga nije  počela, posebno ako se ima u vidu da je za dokumentovanje genocida potrebna izuzetno opsežna istraga, koja može da potraje. To treba da uradi tim stručnjaka i vjerujem da se ekspertiza po ovom pitanju može naći samo u inostranstvu", naveo je Blakaj.

Portparolka vlade Rozafa Kelmendi rekla je da proces zahtjeva vrijeme zbog osjetljivosti.

"Posljednjih mjeseci bavimo se pitanjima nadležnosti i internim i eksternim analizama stručnjaka koji su angažovani u ovom procesu. Takođe smo u stalnom kontaktu sa institucijama i akterima koji su posvećeni traženju pravde za ratne zločine", rekao je Kelmendi.

Izvor: RTKlive