Nakon sedam dana bojkota

Sve srpske sudije, koje se nisu pojavile u sudnici od 25. marta, vratile su se u utorak ujutru na posao u Osnovni sud u Mitrovici.

Vijest za Zeri potvrdio je potpredsjednik ovog suda Bekim Veliqi.

Inače, Veliqi je juče potvrdio da je u svojstvu potpredsjednika suda sazvao sastanak sa sudijama iz srpske zajednice, prenosi Zeri.

Tokom ovog perioda, mali broj srpskih sudija se pojavio na sudu da bi rješavao predmete hitne prirode.

Takođe, pomoćno osoblje srpskih sudija prisutno je na poslu od drugog dana bojkota rada sudija.

Potpredsednik Veliqi za Zeri je prije nekoliko dana saopštio da je jedan broj srpskih sudija koji se ne javljaju na posao uzeo godišnji odmor, jedan od njih je na bolovanju, dvoje sudija ove zajednice angažovano je u Sudu Žalbe – filijala u Mitrovici, dok je jedan sudija angažovan u Sudskom savjetu Kosova.

Sudije srpske zajednice nisu se pojavljivale na poslu od 25. marta, poslije suspenzije predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović.

Do bojkota rada sudija srpske zajednice došlo je nakon što je Sudski savjet Kosova (SSK) na sjednici 24. marta 2022. godine doneo odluku da suspenduje predsjednicu Osnovnog suda u Mitrovici Liljanu Stevanović. Stevanovićeva je suspendovana nakon što je prisustvovala sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije.

Kako prenosi portal Kossev, na protestu, koji je prošlog petka održan u sjevernom dijelu Mitrovice, a koji je prvobitno trebao da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu, ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, otkrio je da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović.

Kako je tada najavio, oni i neće odlaziti na posao, sve dok se predsjednica Ljiljana Stevanović, ne vrati na svoje radno mjesto.

S obzirom na to, da su se, prema pisanju Zeri, vratile na posao, za očekivati je da se i suspendovana predsjednica suda u Mitrovici vratila na svoju funkciju.

Za ovu potvrdu, novinari portala su se Osnovnom sudu u Mitrovici. Međutim, do objavljivanja vijesti nisu uspjeli da dođu do te informacije.

Izvor: Zeri/Kossev