Sastanak držan u tajnosti

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz sastala se sa šefom diplomatije Palestine Riyadom al-Malikijem na Diplomatskom forumu u Antaliji, održanom od 11. do 13. marta, ali je taj sastanak Gërvalla-Schwarz držala u tajnosti, piše portal Demokracija, prenio je portal Reporteri.net.

Da su se Gërvalla-Schwarz i Maliki sastali objavilo je palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova, a u saopštenju od 12. marta kaže se da je Gërvalla-Schwarz tokom sastanka izrazila želju Kosova da ojača bilateralne odnose Kosova i Palestine.

Maliki je Gërvalli-Schwarz preneo da Palestina ima posebne odnose sa Srbijom, dodajući da je mogućnost razmatranja izgradnje bilo kakvog bilateralnog odnosa sa Kosovom uslovljena izmještanjem kosovske ambasade u Izraelu iz Jerusalima u Tel Aviv.

„Prisustvo ambasade u Jerusalimu je suprotno međunarodnom pravu, rezoluciji Savjeta bezbjednosti i stavu Evropske unije“, navedeno je u saopštenju MSP Palestine.

Maliki je naglasio to kršenje prava neće koristiti Kosovu u pronalaženju puta ka postizanju međunarodnog priznanja i pridruživanju međunarodnoj zajednici.

Izvor: Kosovo online/Demokracia