Neovlašteno posjedovanje oružja

Arbërie Nagavci, ministrica obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONT), uskoro bi se trebao pojaviti na sudu pod optužbom da je počinila krivično djelo "Neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja".

Nagavci je optužena da je 21. marta 2018. godine, tokom sjednice u Skupštini Kosova na kojoj je bačen suzavac, prilikom kontrole od strane policije, na njoj pronađen zeleni sprej s dijelovima crnog spreja, prenosi “Zakletva pravde” .

Optužnica koju donosi "Zakletva pravde", ispostavilo se da je podignuta na sudu 30. jula 2019. godine.

U početku je ovaj predmet dodijeljen sudiji Opšteg odjela Krivičnog odjela Osnovnog suda u Prištini, Ertanu Sejfulliju, ali je isti naknadnim aktom od 2. marta 2020. godine proslijedio ovaj predmet Odjelu za Teške zločini.

"Pratećim aktima od 02.03.2020., sudija Ertan Sejfulla iz DP-a u ovom sudu je proslijedio predmet Departmantu za teške zločine", navodi se u obavijesti Osnovnog suda u Prištini.

Dok je, prema Smilovom programu, predmet dodijeljen sudiji Agimu Kuçiju, koji je zatražio njegovo isključenje iz vođenja ovog predmeta.

„Odlukom GJA br. 495/2021 od 25.08.2021., Odlukom predsjednice Albine Rama, odobren je zahtjev sudije Agima Kuçija za njegovo isključenje iz ovog krivičnog predmeta, jer je on ranije poduzeo radnje u ovom predmetu, kao pretpretresni sudija”, stoji u obavijesti Osnovnog suda u Prištini.

Trenutno ovaj predmet vodi sutkinja Naime Krasniqi-Jashanica.

"Zakletva pravde" pokušala je kontaktirati s ministrom Nagavci, ali je bila nedostupna.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, Arbërie Nagavci se tereti za krivično djelo "Neovlašteno držanje, kontrola ili držanje oružja".

U optužnici se navodi da je okrivljena Nagavci 21. marta 2018. godine neovlašteno i protivno zakonu o oružju držala u posjedu zelenu boju u spreju, s dijelovima crnog spreja s natpisom "NATO American Style".

Nadalje, u optužnici se navodi da je policija, kako bi spriječila ponovno bacanje plina, za vrijeme sjednica u sali Skupštine Republike Kosovo gdje je bilo bacanja suzavca od strane pojedinih poslanika, fizički pretresla poslanicu.

Prilikom tjelesnog pregleda okrivljene Nagavci, u optužnici se navodi da je kod nje pronađen i oduzet navedeni sprej.

Ovime se Nagavci tereti da je počinio krivično djelo „Neovlašteno držanje, držanje ili držanje oružja“ iz člana 374. stav 1. Krivičnog zakona Republike Kosovo, djelo za koje je propisana novčana kazna do 7.500 eura, sa kaznom zatvora do pet godina.